Inca un proiect IT gigant. Registrul Agricol online costa 50 de milioane de euro

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 16:12
2081 citiri
Inca un proiect IT gigant. Registrul Agricol online costa 50 de milioane de euro

Romania va avea din 2015 Registru Agricol in format electronic, iar bugetul total al proiectului este de 50 de milioane de euro.

Termenul limita pentru inregistrarea on-line a propunerilor de proiecte este 5 iunie 2013, potrivit reprezentantilor ministerului Comunicatiilor.

Registrul Agricol al Romaniei contine informatii despre fiecare gospodarie din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, precum: numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, septel, masini, instalatii, unelte.

Noul proiect de Registru Agricol electronic are in vedere depasirea simplei digitalizari a documentelor si isi propune redefinirea, regandirea in totalitate a proceselor si procedurilor astfel incat cetatenii si firmele sa beneficieze de servicii cu un grad inalt de sofisticare, cu rezultate vizibile in economia de timp si energie, cu impact in eficienta.

Informatia va fi restructurata si procesele de gestionare a acesteia vor fi recreate astfel incat se vor crea premisele unei administrari mai eficiente a resurselor agricole.

Premiera: Registrul va fi compatibil cu sistemele altor institutii publice

Ca premiera in Romania, in acest Ghid al proiectului sunt impuse standarde de interoperabilitate intre sistemele institutiilor care au un rol major in cadrul proiectului: primarii, consilii judetene, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Finantelor, Oficiul National Registrul Comertului.

Aceste standarde vor fi incluse de acum inainte in toate proiectele MSI care se vor preta pentru o atare abordare, interoperabilitatea fiind un unul dintre pilonii de baza ai Agendei Digitale europene 2020 pe care Romania ii va integra in Strategia proprie pentru Agenda Digitala, incepand din noul exercitiu bugetar.

"Sistemul va contribui la o dezvoltare regionala sustenabila, bazandu-se pe pe noile politici de descentralizare din domeniu. Datele vor putea fi astfel consolidate si gestionate agregat la nivel judetean si valorificate la nivel national. Scopul proiectului include optimizarea proceselor si consolidarea datelor critice ale Romaniei in vederea realizarii unor punti informationale intre statele membre si gestionarea bazata pe date reale a fondurilor structurale existente si viitoare" a declarat Dan Nica, ministrul pentru societatea informationala.

Alocarea financiara aferenta prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 220.000.000 lei, din care aproximativ 181.940.000 lei FEDR si 38.060.000 lei de la bugetul de stat. Valoarea finantarii se va situa intre 4.400.000 lei (pragul minim) si 6.600.000 lei (plafonul maxim).

Apelul a fost lansat in cadrul Operatiunii 3.2.1 "Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar", din cadrul Domeniului Major de Interventie 2 "Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice", Axa III "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public".

#Registru Agricol electronic, #Registru Agricol online, #investitii online institutii publice , #Stiri Internet