Internetul in banda larga ia avant in Romania datorita mediului rural

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:30
2203 citiri
Internetul in banda larga ia avant in Romania datorita mediului rural

Numarul conexiunilor de acces la Internet in banda larga a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 3,5 milioane, potrivit statisticilor facute publice de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

In comparatie cu sfarsitul anului 2011, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,6%, in crestere cu 1,4 %, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3,3 %, pana la 45,2%,.

Crestere accentuata in mediul rural

Se remarca in continuare tendinta de crestere mai accentuata a numarului de conexiuni fixe instalate in mediul rural fata de mediul urban.

Din totalul de 3,5 milioane de conexiuni, aproape 0,9 milioane de conexiuni erau instalate in mediul rural la sfarsitul lui 2012, important de remarcat fiind cresterea cu 22,2% fata de anul 2011. 2,67 milioane de conexiuni erau instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 3,9%.

Ce tipuri de conexiuni sunt cele mai folosite

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante cresteri anuale in valori absolute le-au inregistrat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (o crestere cu 166 mii conexiuni, pana la 2,0 milioane conexiuni), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial (o crestere cu 41 mii conexiuni, pana la 0,45 milioane conexiuni) si conexiunile care utilizeaza fire metalice torsadate (o crestere cu 28 mii conexiuni, pana la 1 milion conexiuni).

Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 3,15 milioane de conexiuni (88,9%) folosesc fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor.

#piata servicii Internet Romania, #conexiuni Internet mare viteza , #Stiri Internet