Internetul sarbatoreste 25 de ani

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 17:07
1331 citiri
Internetul sarbatoreste 25 de ani
Foto: brooketel.ca

Internetul isi sarbatoreste a 25-a aniversare cu un viitor promitator, dar incoltit de cei care ameninta acest instrument universal de informare, printr-o reuniune desfasurata saptamana aceasta in California (SUA), noteaza vineri EFE.

Fondatorul World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, supranumit "parintele Internetului", Vinton Cerf, vicepresedintele Google, si numerosi ingineri si experti in informatica se intalnesc zilele acestea la Santa Clara. Alaturi de ei sunt prezenti sefa Comisiei Federale de Comunicatii (FCC), Jessica Rosenworcel, presedintele Corporatiei Internet pentru Alocarea de Nume si Numere (ICANN), Fadi Chehade, si presedintele Fundatiei Ford, Darren Walker, potrivit Agerpres.

Expertii sunt unanim de acord asupra puterii de democratizare a internetului, dar si cu privire la tentatiile de control al web-ului din partea guvernelor sau altor protagonisti. Ei au pledat pentru o retea libera de restrictii, la care sa poata avea acces oricine. In acest sens, sefa FCC s-a referit la afirmatiile unui vicepresedinte latino-american, fara sa-l numeasca, potrivit caruia web-ul este un instrument puternic ce ar trebui controlat.

"Web-ul este intr-adevar instrumentul cel mai universal pe care l-am creat", a spus la randul sau presedintele ICANN, Fadi Chehade, subliniind importanta unor decizii care sa descurajeze guvernele in a controla o retea libera si deschisa.

Moh Reza Haghighat, inginer de origine iraniana de la Departamentul de inovatie al Intel, a declarat EFE ca noile tehnologii care vor fi incorporate in curand computerelor, precum camerele in trei dimensiuni, vor permite o mai mare interactiune utilizator - dispozitive electronice. "Dispozitivele te vor putea vedea, auzi si simti", a spus Haghighat.

Sir Tim Berners-Lee a pledat pentru o mai mare neutralitate si independenta a internetului, pe care le-a considerat obligatorii. "Parintele internetului" a criticat insa retelele de socializare populare precum Twitter, considerand ca amplifica opiniile extreme, fenomen ingrijorator intr-o lume atat de polarizata.

#aniversare Internet, #reuniune internet California , #Stiri Internet