Irina Socol face declaratii in premiera: Trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 16:30
1266 citiri
Irina Socol face declaratii in premiera: Trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul
Foto: Facebook / Irina Socol

Irina Socol, fostul presedinte al SIVECO Romania, eliberata conditionat anul trecut, dupa ce a fost condamnata la inchisoare pentru evaziune fiscala, vorbeste pentru prima data despre coruptia din sistemul achizitiilor publice, despre greselile pe care le-a facut, dar si despre cum a reusit sa acopere integral prejudiciul constatat de procurori, intr-o postare pe o retea de socializare.

"In primul rand, imi pare foarte rau ca am luat parte la tot sistemul de compromisuri care a fost o practica cvasi-generalizata pana acum cativa ani. Nu este zi in care sa nu regret.

Noi am inceput firma din pasiune pentru software si tehnologia informatiei si am reusit sa facem lucruri extraordinare - sisteme care sunt apreciate la nivel international. Am fost un grup de premianti, olimpici, ingineri sau matematicieni.

Cand ma uit in spate, vad peste 20 de ani de munca neintrerupta, pe branci si, deodata, peste noapte, in 2014, vine realitatea dura a arestului. Dar nu ma consider o victima a cuiva", scrie Irina Socol pe Facebook.

"In ce ma priveste, am acceptat pedeapsa pe care am primit-o. Am recunoscut faptele, am ispasit pedeapsa. Am facut tot ce am putut pentru a repara prejudiciul catre stat. Am facut-o cu toate dividendele neincasate in ultimii 15 ani, 11,5 milioane de euro, bani cu care intentionam sa deschidem reprezentante in cateva capitale importante. Am folosit banii economisiti pentru investitii pentru a plati integral si foarte rapid prejudiciul. Este un caz unic. Am facut-o pentru ca ne-am asumat un nou parcurs, respingand orice ar putea avea legatura cu practici ale trecutului", spune fondatoarea SIVECO, care in ziua de astazi este consultant international si lucreaza cu companii si institutii europene, Bruxelles, Viena si Bucuresti.

"Deseori sunt intrebata daca justitia va reusi sa faca lumina in toate aceste cazuri care implica companii cunoscute sau nume celebre din business si raspund ca nu stiu, pentru ca nu pot vorbi decat pentru ceea ce cunosc. Am avut puterea de a-mi asuma si am raspuns intrebarilor procurorilor.

Fara a incerca sa caut vreo justificare, as vrea sa fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodata initiativa noastra. Ne trezeam in mijlocul proiectelor, dupa luni in care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii si solicitari imperative. Eu am avut niste alegeri de facut. Am platit pentru ele.

Imi doresc din tot sufletul ca Romania sa nu revina niciodata la epoca coruptiei cvasi-generalizate i ...citeste mai departe despre "Irina Socol face declaratii in premiera: Trecutul nu il putem schimba, dar putem construi altfel viitorul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Irina Socol SIVECO , #Stiri Internet