Marea putrezire digitala: Generatiile urmatoare nu vor sti nimic despre noi

Joi, 19 Februarie 2015, ora 14:34
5052 citiri
Marea putrezire digitala: Generatiile urmatoare nu vor sti nimic despre noi
Foto: vancouverarchives.ca

Pare de necrezut, dar intr-o epoca a revolutiei tehnologice omenirea risca sa se confrunte cu un pericol similar perioadei intunecate a Evului Mediu.

Avertismentul vine de la unul dintre parintii fondatori ai Internetului, care considera ca vom reprezenta o enigma totala pentru generatiile din viitor.

Pasii rapizi in dezvolarea tehnologiei digitale facuti de companii precum Google sau Apple fac deja greoaie mentinerea unui ritm constant al salvarii inregistrarilor vechi de date.

Unele date pastrate pe suporturi depasite din punct de vedere tehnologic - casete audio si video, discuri de vinil, dischete de calculator - sunt deja pierdute, dezvaluie vicepresedintele Google, Vince Cerf, citat de Market Watch.

Un timp sortit uitarii

Nu doar datele salvate acum un deceniu sau doua sunt sortite pieirii, a declarat Cerf, in cadrul unei conferinte gazduite de Asociatia Americana pentru Avans Stiintific.

Omenirea nu dispune inca de un suport electronic care sa reziste probei timpului si sa salveze datele de fenomenul pe care specialistii IT il numesc "marea putrezire".

Pe masura de tehnologia hardware incluzand CD playere si cititoare de date se invecheste, datele salvate pe acestea, de la filme de duzina si pana la discursuri ale oficialitatilor, pot deveni irecuperabile.

Stocarea in cloud nu e cea mai buna solutie

Tehnologia cloud introdusa in ultima perioada de Google, Microsoft, IBM sau Apple si bazele de date constituite prin intermediul Box si DropBox rezolva doar o parte din problema, crede Cerf.

"Avem nevoie de un sistem care sa permita citirea rapida a informatiei stocate pe aceste suporturi si peste cateva sute de ani", a declarat Vince Cerf.

Inapoi in anii '90

Profesorul Universitatii Carnegie Mellon, Mahadev Satyanarayanan, are deja un deceniu de cand incearca sa rezolve acesta problema.

Solutia sa, dezvoltata in colaborare cu Cerf: "masinile virtuale".

"Iti poti da seama de modul in care poti atinge acest obiectiv doar cand construiesti o masina virtuala. Intai adaugi caracteristicile hardware necesare, peste care suprapui sistemul de operare", a descris ambiguu Cerf.

Satyanarayanan prefera sa descrie procedeul facand referire la bootarea unui computer Macintosh din anii '90 folosind ca instrument de vizualizare a operatiunii unul dintre cele mai noi modele de smartphone-uri Android.

Proiectul sau, denumit Olive, este capabil sa asigure o calatorie in timp pentru datele salvate pe suport electronic, sustine savantul indian.

Obstacolele legale

Cei doi cercetatori sunt constransi sa astepte rezolvarea unor probleme legale intre detinatorii bazelor de date constituite de-a lungul timpului, inainte de a extinde scara de aplicare a lui Olive.

"Chiar si sistemele de operare depasite continua sa fie detinute in mod legal de companiile care le-au creat.

In cazul in care nu reusim sa rezolvam aceasta problema, secolul nostru va fi vazut ca, 'Evul Mediul al epocii digitale' de catre istoricii viitorului", mai spune Cerf.

#citire baze date, #baze date vechi, #suport stocare baza date, #pierdere baza date , #Stiri Internet