MCSI: Vom rezolva infringementul deschis Romaniei pe comunicatii

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 00:45
1492 citiri
MCSI: Vom rezolva infringementul deschis Romaniei pe comunicatii

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a initiat o serie de acte normative menite a rezolva infringementul deschis impotriva Romaniei pe domeniul comunicatiilor, anunta Newsin.

"In privinta exercitarii de catre MCSI a unor competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, a dreptului de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii furnizoare de retele si/sau servicii de telecomunicatii, MCSI a initiat o serie de acte normative menite a rezolva si acest ultim caz de infringement deschis impotriva Romaniei pe domeniul comunicatiilor electronice".

Astfel, reprezentantii MCSI spun ca Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea MCSI a fost deja modificata pentru a exclude prevederile contrare cu legislatia europeana.

"De asemenea, sunt in curs de avizare inter-institutionala, urmand a fi aprobate de catre Guvernul Romaniei in perioada imediat urmatoare o Ordonanta de Urgenta care modifica OUG nr. 79/2002 privind cadrul de reglementare a comunicatiilor, O.U.G 22/2009 privind infiintarea ANCOM si Legea audiovizualului, precum si o Hotarare de Guvern privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii", se mai arata in comunicat.

Prin adoptarea acestor prevederi legislative, MCSI considera ca se creeaza conditiile pentru ca si aceasta procedura de infringement sa fie inchisa in urmatoarele luni.

Totodata, "MCSI saluta decizia Comisiei Europene de a inchide actiunea in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat-membru, actiune declansata impotriva Romaniei pentru incalcarea obligatiei de garantare a independentei Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Astfel, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta 22/2009 privind infiintarea ANCOM care cuprinde toate elementele prevazute de catre cadrul de reglementare european in domeniu, precum si prin aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a Legii 113/2010, Romania este in masura sa respecte obligatiile europene".

Potrivit acestuia, adoptarea Legii 113/2010 a permis crearea unui cadru legislativ stabil, capabil sa garanteze independenta si buna functionare a ANCOM.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a luat masuri impotriva Romaniei pentru a asigura impartialitatea reglementarii in domeniul telecomunicatiilor si a trimis tarii noastre un aviz motivat prin care cere separarea clara intre factorii de decizie din telecomunicatii si furnizorii de servicii de telecomunicatii.

"Comisia Europeana a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea, de catre Lituania, a normelor UE care prevad o separare clara intre factorii de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii. In paralel, Comisia a adresat o cerere oficiala Romaniei prin care ii solicita acesteia sa se conformeze acelorasi norme. Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, garantandu-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru intreprinderi, precum si mentinerea concurentei. Cererea adresata Romaniei ia forma unui 'aviz motivat' in cadrul procedurilor in constatarea incalcarii dreptului UE", se arata intr-un comunicat al CE.

Potrivit acestuia, daca Romania nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in acest sens.

#acte normative, #ancom, #comisia europeana, #comunicatii, #mcsi, #procedura , #Stiri Internet