Noile tehnologii si raspandirea rapida a terminalelor, printre oportunitatile pentru atacatorii cibernetici in 2014

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:00
1937 citiri
Noile tehnologii si raspandirea rapida a terminalelor, printre oportunitatile pentru atacatorii cibernetici in 2014

Noile tehnologii, raspandirea rapida a dispozitivelor mobile, a comunicatiilor wireless si cresterea bazei de utilizatori vor deschide noi porti de oportunitate si pentru criminalii cibernetici.

Atacurile asupra dispozitivelor medicale sau asupra computerelor auto de bord, reclamele targhetate pe retelele sociale sau virusii din ce in ce mai sofisticati pentru Android sunt cateva amenintarile informatice de anul acesta.

Bitdefender a scos in evidenta cateva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta.

Virusii semnati cu certificate digitale furate nu sunt o noutate

Virusii semnati cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, insa in 2014 vor reprezenta principala tendinta in industrie. Producatorul de solutii de securitate se asteapta ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achizitionate in scop ilegitim sa creasca foarte mult.

Tendinta va continua pe tot parcursul lui 2014, in special in zona gri a software-ului precum aplicatiile de tip adwaresi spyware.

Internetul pe dispozitive din ce in ce mai diverse

Pana in 2015, numarul de terminale conectate la internet peste tot in lume va ajunge la 25 de miliarde, iar pana in 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a functiilor vitale, aparatura medicala, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenta, dispozitivele de uz casnic.

Fiecare in parte cu propriile setari de securitate, acestea vor deveni principalula tinta a criminalilor informatici.

Telefoane mobile si tablete

Androidul are in acest moment aproximativ 70% din piata de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici.

Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt si mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu supra-taxa sau noile plati prin Near Field Communication - NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de virusi pentru Android.

Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu si invers le va permite hackerilor sa tinteasca mai bine companiile si utilizatorii individuali.

Spam-ul prin email este in scadere, dar reclamele adaptate pe retelele sociale in crestere.

Spamul a fost utilizat inca de la inceputurile comunicatiilor electronice si a castigat tractiune in era botnetilor. In timp ce volumul de spam va continua sa fie mare, in 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra retelelor sociale unde pot tinti mai bine victimele.

Atacurile de spam nedirectionat vor fi in continuare utilizate si vor contine documente periculoase care vor instala virusi de tip botnet pe computer.

Vechile tehnologii, in continuare populare

Intreruperea suportului pentru Windows XP (programata pentru sfarsitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor sa atace utilizatorii sistemului de operare odata ce acesta nu va mai fi intretinut prin actualizari.

Vor fi afectati in special cei din mediul de business care utilizeaza Windows XP.

Accesoriile vestimentare inteligente devin tot mai populare

Accesoriile vestimentare inteligente precum bratarile medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce in ce mai populare peste tot in lume.

Dimensiunile reduse si focusul pe durata de viata a bateriei lasa putin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea sa le aduca in atentia hackerilor in viitorul apropiat, chiar daca nu neaparat in 2014.

Dispozitive medicale si retelele sociale

Intocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce in ce mai interconectate.

Capacitatile de comunicatii wireless permit doctorilor sa monitorizeze starea de sanatate a pacientilor si performanta dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entitati neautorizate sa manipuleze echipamentul si sa provoace chiar moartea pacientilor.

Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informatii distribuite cu buna stiinta de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de spear-phishing tintite sau pentru a distribui amenintarile informatice.

Virusi mai multi si mai periculosi

Botnetii (virusii care transforma calculatorul utilizatorului intr-un instrument de atac) inca sunt coloana vertebrala a oricarei operatiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS pana la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei.

Atacatorii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victima in componente ale unei retele de atac. Cei mai multi dintre botnetii mari vor utiliza modele de comunicatii peer-to-peer pentru a nu fi blocate, in timp ce cei mai mici vor folosi retelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comanda si control.

Volumul de virusi va depasi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virusilor, trasatura prezenta in aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piata neagra.

#atacuri cibernetice, #tendinte 2014, #securitate internet , #Stiri Internet