Nortel intra in faliment

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 10:31
1426 citiri
Nortel intra in faliment

Cel mai mare producator de echipamente de telefonie din America de Nord, Nortel Networks Corp,a cerut miercuri sa fie pus sub incidenta legilor ce se aplica institutiilor falimentare, intr-o incercare de a salva o afacere odata prospera, potrivit Reuters. Situatia financiara a companiei a inceput sa se inrautateasca acum zece ani, dar criza globala a creditelor a accelerat acest proces.


Actiunea Nortel marcheaza un stadiu vital al deteriorarii companiei, candva unul dintre grupurile de top din Canada. Nortel, inca unul dintre cei mai mari angajatori ai Canadei, a supravietuit cu greu un timp indelungat, intr-o industrie ce s-a schimbat radical fata de sfarsitul anilor '90, perioada de glorie a companiei.


Analistii sunt de parere ca Nortel va trebui sa vanda active - cel mai probabil la preturi scazute - in contextul luptei pentru supravietuire. Acestia cred ca grupul va inceta sa mai existe in forma actuala.


O incetinire brusca a cresterii economice pe pietele majore de desfacere ale companiei, mai ales in Statele Unite, a scos in evidenta problemele indelungate ale companiei, in competitie cu rivalii sai low-cost.


"Este, evident, o transformare remarcabila, de la cea mai mare companie canadiana, cu o capitalizare de aproximativ 35% din valoarea bursei din Toronto, in 2000", a declarat Gavin Graham, director de investitii in cadrul companiei BMO Asset Management din Toronto.


"Dar situatia reflecta schimbarea mediului industriei telecomunicatiilor", a mai spus acesta.


Companiile de telecomunicatii au redus cheltuielile pentru echipamentele produse de Nortel, in contextul incetinirii economice globale. Dar, pentru multi ani, Nortel s-a confruntat cu o competitie intensa din partea rivalilor sai nord-americani si europeni, precum Alcatel-Lucent si Ericsson, sau asiatici, cum ar fi Huawei Technologies.


Actiunile companiei s-au depreciat direct proportional cu profitabilitatea acesteia, ajungand la doar cativa centi/actiune. La mijlocul anilor 2000, momentul de varf al Nortel, acestea valorau peste 1.100 dolari canadieni/actiune, ajustate pentru o consolidare a bursei, la sfarsitul anului 2006.


Miercuri, actiunile Nortel s-au depreciat cu peste 60%, la 15 centi canadieni/actiune, la bursa din Toronto.


Inaintea deschiderii sedintei bursiere de miercuri, Nortel a anuntat ca, impreuna cu o serie de afiliati, au cerut protectie sub legea falimentului in Statele Unite, pentru a avea timp sa se reorganizeze. De asememena, compania a inaintat o astfel de cerere si in Canada, iar subsidiarele sale  europene sunt asteptate sa ia masuri similare.


"Astfel, evita o moarte lenta", a declarat un analist din cadrul UBS. "Compania va trebui sa vanda active si sa se reoreienteze. Nu va mai fi aceeasi companie", a adaugat acesta.