Numarul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila a scazut cu 4%

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:42
1955 citiri
Numarul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila a scazut cu 4%

Numarul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila a scazut cu 4% in primul semestru din acest an fata de finele anului 2009, ajungand la 24,4 milioane, se arata in raportul semestrial privind piata de comunicatii electronice din Romania publicat de ANCOM, informeaza NewsIn.

Rata de penetrare a acestor servicii la 30 iunie 2010 era de 113,5%.

Potrivit raportului publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), structura utilizatorilor in functie de modalitatea de plata si de categorie este asemanatoare cu cea de pana in prezent, 67% fiind cartele SIM preplatite active, iar 33% cartele SIM aferente utilizatorilor pe baza de abonament lunar (23% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice).

"Desi numarul total de utilizatori a scazut, traficul de voce a continuat sa creasca in sectorul telefoniei mobile, cu 11,7% fata de semestrul II 2009, pana la 25,5 miliarde minute. Numarul total de apeluri a crescut cu doar 5%, astfel ca o parte din cresterea volumului total de trafic exprimat in minute se datoreaza cresterii duratei medii a unui apel, care a ajuns la 2 minute si 14 secunde (in crestere cu peste 6% fata de cea inregistrata pe parcursul semestrului anterior)", spun reprezentantii ANCOM.

De asemenea, traficul mediu lunar realizat de un utilizator a inregistrat cresteri semestriale: 2 ore si 51 minute in cazul traficului de voce (12%), respectiv 27 SMS (2%).

Utilizatorii din Romania vorbesc sau trimit mesaje SMS cel mai mult in propria retea, acest tip de trafic ("on-net") detinand ponderea cea mai mare in traficul total realizat prin intermediul retelelor mobile atat in cazul traficului de voce (86%), cat si in cazul traficului SMS (93%).

Segmentul de telefonie fixa a cunoscut o evolutie similara cu cel de telefonie mobila, inregistrandu-se, de asemenea, scaderi usoare ale numarului de abonati si de linii de acces, concomitent cu cresteri usoare ale traficului si duratei medii a unui apel.

Astfel, numarul de abonati a ajuns la 4,04 milioane (-0,4%), iar liniile de acces la 4,68 milioane (-1%), scaderi ce au atras dupa sine si scaderea ratelor de penetrare la 100 de locuitori (21,8%) si la 100 de gospodarii (52,8%).

Traficul inregistreaza o crestere de 0,4% fata de semestrul al II-lea al anului 2009, romanii vorbind 3,75 miliarde de minute la telefonul fix pe parcursul primei parti a anului 2010.

Cei mai multi utilizatori folosesc telefonul fix pentru a suna in propria retea (traficul de voce originat catre reteaua proprie reprezinta aproximativ 62% din totalul traficului), in timp ce 14% din trafic are ca destinatie retelele mobile.

Durata medie a unui apel originat in retelele de telefonie fixa a crescut cu 6 secunde, pana la 3 minute si 2 secunde.

Potrivit datelor colectate si prelucrate de ANCOM in primele sase luni ale anului 2010, serviciile de internet au inregistrat cele mai importante cresteri, in special conexiunile de internet la puncte mobile, care au crescut cu 26% ajungand la 5,77 milioane de conexiuni.

Dintre acestea, 3,32 milioane sunt conexiuni la puncte mobile in banda larga (prin EDGE/CDMA/EV-DO/3G), in crestere cu 31% fata de sfarsitul anului 2009.

Numarul conexiunilor de acces la internet la puncte fixe in banda larga a crescut cu 4% fata de finele anului 2009, ajungand la 2,93 milioane.

Cresterea se datoreaza aproape in exlusivitate cresterii numarului de abonati persoane fizice, care reprezinta aproape 90% din totalul conexiunilor la puncte fixe.

In functie de suportul utilizat, cea mai mare pondere in totalul numarului de conexiuni la puncte fixe (peste 53%) o detin in continuare tehnologiile de acces de tipul FTTB/FTTC/FTTN + cablu UTP/FTP.

Pe de alta parte, numarul total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut in prima jumatate a anului 2010 pana la 5,73 milioane abonati (-1,7%), inregistrandu-se scaderi atat ale numarului de abonati ai retelelor prin cablu (-1,2%), cat si ale numarul abonatilor prin retele DTH (-3%).

"Desi cresterea numarului de abonati la servicii de IPTV este foarte mare (crestere semestriala de 17 ori), ponderea acestora in numarul total de abonati la servicii de retransmie a programelor audiovizuale nu a atins deocamdata decat valoarea de 0,2%", potrivit ANCOM.

Din totalul de 3,37 milioane de abonati ai retelelor de cablu (rata de penetrare la 100 gospodarii fiind de 46%), 2,62 de milioane sunt abonati din mediul urban (rata de penetrare la 100 gospodarii: 66%), in timp ce 0,74 de milioane sunt abonati din mediul rural, penetrarea retelelor de cablu in mediul rural fiind de doar 22% la 100 gospodarii.

Totodata, 2,63 milioane de abonati receptioneaza servicii de retransmisie a programelor audiovizuale in format digital, atat prin intermediul retelelor de cablu (0,35 milioane abonati), cat si prin retele satelit de tip DTH (2,26 milioane abonati) sau IPTV (13.000 abonati).

In aceasta perioada s-a inregistrat prima scadere semestriala a numarului de abonati prin intermediul retelelor DTH (-3%), in timp ce numarul de abonati ai retelelor prin cablu in format digital inregistreaza in continuare cresteri (+10,5%).

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010. 

#telefonie, #mobila, #fixa, #numar, #abonati, #servicii, #internet, #ancom , #Stiri Internet