Orasele inteligente au nevoie de securitate cibernetica sporita pentru a face fata atacurilor hackerilor

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 11:35
1758 citiri
Orasele inteligente au nevoie de securitate cibernetica sporita pentru a face fata atacurilor hackerilor
Foto: Mihai Scemtovici, SolvIT Networks

In lumea conectata de astazi, orasele inteligente aduc transformari in modul in care oamenii calatoresc, comunica si relationeaza cu societatea. Desi progresele inregistrate in tehnologia IoT ne-au imbunatatit modul de viata, este important sa evaluam securitatea dispozitivelor pe care le folosim, sa analizam riscurile la care se expun orasele inteligente si avem in vedere masurile de securitate care ar trebui implementate pentru a ne proteja orasele.

"Indiferent daca realizam sau nu, majoritatea, daca nu toate orasele mari au inceput deja procesul de a deveni oras inteligent, prin simpla folosirea sistemelor informatice pentru cresterea eficientei in cadrul serviciilor urbane inteligente, cum ar fi lucrarile publice, iluminat, semaforizare sau asistenta medicala.

Chiar atunci cand folosim o moneda sau card de credit in 'parcarea inteligenta', utilizam o tehnologie IoT care a fost creata ca generator de venituri, dar si ca sistem de urmarire si un analizator al congestiilor si tiparelor de parcare.

Orasele sunt din ce in ce mai bine conectate acum, iar estimarea este ca amprenta globala a IoT va creste la peste 50 de miliarde de dispozitive conectate pana in 2020.

Marea intrebare este daca orasele vor fi gata sa interactioneze si sa integreze o scara foarte larga de platforme conectate? Acesta va fi punctul de inflexiune atunci cand un oras evolueaza de la a fi conectat, la a fi cu adevarat inteligent", a declarat Mihai Scemtovici, general manager al SolvIT Networks.

Acesta sustine ca, intr-un oras inteligent, datele reprezinta "sangele" care circula intre platformele virtuale de plata, colectarea taxelor, comertul mobil, in aplicatii si platforme si serviciile legate de calitatea vietii si nu ne putem permite ca acesta sa fie "infestat", compromis.

"Probabil ca o compromitere punctuala a datelor sau o intrerupere scurta a alimentarii cu energie electrica nu vor afecta viata orasului, dar daca infrastructurile inteligente interconectate, cum ar fi sistemele de procesare a salariilor, sistemele bancare, ar fi afectate, asta poate pune la pamant activitatea in orasele inteligente. Acest scenariu, de furt/compromitere a datelor sau distrugere a mecanismului platilor sau a lantului de aprovizionare poate determina primarii sau chiar guverne sa nu mai functioneze in decurs de cateva zile", a spus seful SolviIT Networks.

Citeste mai departe despre "Orasele inteligente au nevoie de securitate cibernetica sporita pentru a face fata atacurilor hackerilor" pe Ziare.com.

#orase inteligente, #spart city securitate cibernetica , #Stiri Internet