Paradoxul romanesc: Avem cea mai buna viteza la Internet, dar suntem pe ultimul loc in UE la folosirea lui

Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
1270 citiri
Paradoxul romanesc: Avem cea mai buna viteza la Internet, dar suntem pe ultimul loc in UE la folosirea lui
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.

Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:

"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."

Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:

Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea

Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa

Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:

Conectivitate

Romania are una dintre cele mai ridicate proportii de abonamente la servicii in banda larga de mare viteza din UE, iar din ce in ce mai multe persoane utilizeaza serviciile mobile in banda larga.

Desi spectrul disponibil este in crestere, acoperirea retelelor fixe si mobile (4G) in banda larga ramane una dintre cele mai scazute din UE.

Capital uman

Din ce in ce mai multe persoane folosesc Internetul, iar nivelul competentelor digitale este in crestere, insa acesta se situeaza in continuare pe penultimul loc din UE.

In Romania exista un numar relativ ridicat de absolventi in domeniile stiintei, tehnologiei, matematicii si ingineriei.

Utilizarea Internetului

Utilizatorii de Internet din Romania desfasoara mult mai putine activitati online decat media UE, in special in ceea ce priveste comertul electronic si serviciile bancare electronice.

Retelele sociale si apelurile video online sunt insa folosite intens.

Citeste si Un oras din Romania, pe locul trei in lu ...citeste mai departe despre "Paradoxul romanesc: Avem cea mai buna viteza la Internet, dar suntem pe ultimul loc in UE la folosirea lui" pe Ziare.com

#Romania acces Internet, #Romania viteza Internet , #Stiri Internet