Parlamentul European a spus nu ACTA

Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:16
1292 citiri
Parlamentul European a spus nu ACTA

ACTA a fost respinsa de catre Parlamentul European, care a dat votul final, miercuri, pentru a pune capat tratatului drepturilor de autor.

ACTA - Acordul de Lupta Impotriva Contrafacerilor (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), a fost respins in mod categoric de parlamentarii europeni, cu 478 voturi contra, 146 abtineri si doar 39 de voturi pentru. Decizia luata in Parlamentul European semneaza practic certificatul de deces al tratatului ACTA pe teritoriul Uniunii Europene.

Tratatul ACTA mai este sustinut doar de Statele Unite, Japonia si Maroc, in timp ce Australia, Noua Zeelanda, Mexic, Elvetia si Uniunea Europeana au refuzat ratificarea.

Pentru a intra in vigoare in cele 22 de tari ale Uniunii Europene, tratatul ACTA avea nevoie sa fie mai intai ratificat in Parlamentul Europen. In urma respingerii de astazi, ar trebui reformulat si modificat semnificativ inainte de a fi trimis Parlamentului European pentru o noua incercare de ratificare.

Tratatul ACTA a fost conceput cu aproximativ cinci ani in urma, cand SUA si Japonia au propus un acord international pentru combaterea incalcarii drepturilor de autor. China si India, doua dintre tarile in care drepturile de autor sunt cel mai des incalcate, au fost invitate sa adere la acest tratat, dar au absentat de la negocieri.

Deoarece ACTA a fost incadrat ca un acord comercial, negocierile din jurul continutului sau puteau avea loc in secret, fara participarea unor grupuri pentru drepturi civile. Publicul larg a aflat amanunte din cadrul acestui tratat doar prin intermediul scurgerilor de informatii, unele publicate inclusiv de WikiLeaks.

ACTA nu viza doar continutul de pe Internet, protejat de dreptul de autor, ci si medicamentele generice, ieftine, si toate produsele ce pot fi copiate dupa branduri consacrate.

Victor Ponta: Romania nu ratifica ACTA in varianta actuala

Premierul Victor Ponta a asigurat, in luna mai, ca Romania nu va ratifica ACTA, decat dupa ce se vor face modificarile necesare care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private.

"Incerc cu aceasta ocazie sa-mi tin un angajament pe care il ceream Guvernului Romaniei atunci cand nu ma aflam in aceasta functie si anume de a anunta ca din punctul meu de vedere Romania nu poate sa ratifice un acord asa cum este ACTA decat in momentul in care acesta va suferi modificarile care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private ale fiecaruia dintre noi", a spus Ponta.

Intrebat in ce conditii va ratifica totusi Romania ACTA, Ponta a precizat din conditiile din PE.

"Daca Parlamentul European va ratifica, va repet, Parlamentul n-o va face pentru ca grupurile politice carora apartin si PSD si PNL si Verzii sunt impotriva, probabil ca solutia la nivel international este o renegociere a acestui act", a subliniat el.

Executivul Ungureanu a decis in februarie sa amane procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a marfurilor contrafacute pana cand Curtea Europeana de Justitie il va termina de analizat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piraterie online ACTA, #drepturi autor ACTA, #adoptare tratat ACTA, #ratificare ACTA Parlamentul European , #Stiri Internet