Parlamentul European: rezolutie pentru protectia minorilor pe Internet

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 08:39
1315 citiri
Parlamentul European: rezolutie pentru protectia minorilor pe Internet

Eurodeputatii au adoptat marti, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezolutie care prevede ca statele membre ar trebui sa-si intensifice eforturile prin intermediul legilor adoptate, al cooperarii si al schimbului de bune practici pentru a combate continutul ilegal sau daunator pentru minori si a se asigura ca resursele online pot fi utilizate cu un risc diminuat pentru copii.

"Am incercat sa cantarim drepturile fundamentale ale minorilor in lumea digitala - dreptul la acces, instruire si protectie - si sa le aparam dreptul, in calitate de "cetateni digitali", de a-si urmari interesele ca persoane si cetateni europeni", a declarat raportorul Silvia Costa, din grupul S&D, in cadrul dezbaterii dinaintea adoptarii proiectului de rezolutie.

Toti copiii din Europa cu varste de 9 pana la 16 ani folosesc un computer pentru a se juca sau a-si face temele, iar jumatate dintre cei cu varste intre 11 si 16 ani sustin ca le este mai usor sa se exprime pe internet decat in viata reala, conform unui sondaj realizat in statele membre. Copiii sunt confruntati cu riscul violentei, fraudei, solicitarilor care le diminueaza perceptia asupra lezarii demnitatii lor sau a altora, pornografiei si hartuirii, care de multe ori se extind si in viata reala si despre care parintii lor nu au de cele mai multe ori cunostinte.

Textul propune ca educatia in noile media digitale pentru copii, dar si pentru parinti si profesori, sa fie inclusa in programele de educatie formale si informale.

Eurodeputatii recomanda ca actorii institutionali si furnizorii de internet sa intensifice coordonarea la nivelul liniilor fierbinti sau a altor puncte de contact - cum ar fi cele pentru copii disparuti sau abuzati - pentru a face sa fie mai usor sa se raporteze continutul ilegal sau abuzul si sa se coopereze cu politia si sistemele juridice juvenile. De asemenea, membrii PE subliniaza necesitatea de a intensifica cooperarea cu tarile terte pentru ca acest continut daunator gazduit pe teritoriul lor sa fie inlaturat rapid.

De asemenea, PE sustine recurgerea la tehnologii menite sa previna utilizarea de catre copii a unui continut inadecvat varstei lor, precum instrumente de control parental sau sisteme de verificare a varstei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protectie minori Internet, #utilizare computer minori , #Stiri Internet