Presedintele CNA: Nu vreau sa controlez mediul online

Joi, 01 Mai 2014, ora 08:59
1199 citiri
Presedintele CNA: Nu vreau sa controlez mediul online

Laura Georgescu, presedintele CNA, a negat ca ar vrea sa controleze mediul online si a precizat ca "oricine afirma ca urmeaza sa reglementeze internetul trebuie mai intai sa reglementeze Cosmosul".

"Informatiile vehiculate in ultimele zile referitoare la 'pericolul' in care ar urma sa intre 'libertatea de expresie pe internet' s-au bazat pe distorsionarea de catre doamna Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a unei informari facute in sedinta publica a CNA din data de 24.04.2014, ca urmare a participarii mele, in calitate de presedinte al CNA, la Conferinta Internationala 'Protectia minorilor in era digitala', ce a avut loc la Atena in zilele de 14 si 15 aprilie 2014", spune Laura Georgescu, intr-un punct de vedere transmis agentieiMediafax.

Intr-o postare pe blogul personal, intitulat "Despre audiovizual", Narcisa Iorga a afirmat ca "presedintele CNA vrea sa controleze internetul".

"La inceput, prin 'propuneri de reglementare minime', in scopul nobil declarat de protejare a minorilor de abuzurile la care pot fi supusi prin intermediul internetului.

Mai tarziu, cine stie la ce se ajunge! Cu puterea de disimulare iesita din comun pe care o detine, Laura Georgescu invoca demersurile facute de comisarul european pentru Agenda Digitala Neelie Kroes, cand, de fapt, serveste interese politice riscante exprimate deja la Bucuresti pentru a controla mediul virtual.

Nu neg bunele intentii ale Comisiei Europene de a proteja copiii de abuzurile prin internet, dar niciuna dintre tarile europene nu se confrunta cu abuzurile permanente asupra minorilor prin intermediul audiovizualului asa cum se confrunta Romania, din cauza unui CNA incapabil sa serveasca interesul public", a scris Narcisa Iorga pe blogul personal.

La Conferinta "Protectia minorilor in era digitala" au fost abordat mai multe teme

De cealalta parte, Laura Georgescu spune ca sesiunile Conferintei "Protectia minorilor in era digitala" de la Atena au abordat mai multe teme, intre care: "Convergenta digitala fara frontiere: Minorii in discutie"; "Mass-media digitale in mainile minorilor: instrumente de utilizare"; "Protectia minorilor intr-un mediu audiovizual in schimbare: mai este adecvata reglementarea existenta?"; "Utilizatorii creativi si responsabili - Furnizori de continut inovativi si responsabili: rolul Educatiei media".

De asemenea, Laura Georgescu spune ca evenimentul de la Atena a pus fata in fata, oferta industriei, a furnizorilor de continut si a consumatorilor cu un comportament de consum in continua schimbare, cu cerintele reprezentantilor administratiilor nationale, ale expertilor din institutii europene, autoritati de reglementare si mediul academic, fiind prezentate solutii punctuale si ghiduri de bune practici experimentate deja in unele tari.

"Mesajul esential al Conferintei 'Protectia minorilor in era digitala' s-a regasit si a fost ulterior consolidat si in discursul comisarului european Neelie Kroes, responsabil cu Agenda digitala, cu prilejul Conferintei mondiale 'NETmundial: Intalnirea globala a tuturor actorilor interesati de viitorul internetului' de la Sao Paulo din 23 - 24 aprilie 2014, cand a afirmat ca 'Drepturile fundamentale nu se negociaza. Ele trebuie protejate si online'", spune Laura Georgescu.

Potrivit acesteia, CNA a adoptat inca din 2012 masuri punctuale de protectie a minorilor in cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, in Sectiunea a 2-a, Protectia minorilor din Decizia CNA nr. 320 din 29 mai 2012 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere.

De asemenea, Laura Georgescu spune ca, in iunie 2013, Comisia Europeana a lansat consultari cu toate statele membre, cu privire la oportunitatea revizuirii Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, tinand seama de evolutiile din domeniul tehnologic si de convergenta serviciilor media audiovizuale cu internetul, prin intermediul documentului Cartea verde.

"La punctul 20 din acest document este formulata intrebarea: <> Tocmai de aceea, tema este chiar in acest moment de actualitate in toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene", afirma Laura Georgescu.

Ea precizeaza ca "evolutia tehnologiei sau a utilizarii media se indreapta catre aceasta convergenta dintre media audiovizuale si internet".

"Un prim factor de risc major pentru minori il reprezinta expunerea lor la continuturi socante, disponibile prin intermediul internetului. Lacunele de reglementare importante pentru protectia minorilor sunt cele aparute in cazul televizoarelor de tip Smart, cand pe acelasi ecran pot fi accesate continuturi de tip video la cerere, reglementate pentru protectia minorilor de Directiva, dar si continuturi nereglementate, din categoria website-urilor care contin material audiovizual creat de utilizatori si pus la dispozitie in sistem share", spune Laura Georgescu.

CNA va organizaa VI-a Reuniune anuala a CERF

Pe de alta parte, Laura Georgescu spune ca a reamintit in sedinta publica din 24 aprilie a.c. ca CNA va organiza la Bucuresti, pe 4 si 5 septembrie, a VI-a Reuniune anuala a Forumului Autoritatilor de Reglementare Central Europene (CERF), "in cadrul careia va figura ca tema prioritara protectia minorilor in contextul diversitatii culturale, fiind preconizat si un schimb de bune practici cu privire la protectia minorilor in mediul online, solicitand in paralel membrilor CNA ca pana la acea data sa-si formuleze o opinie avizata".

Potrivit presedintelui CNA, ca observatori la eveniment vor participa si reprezentanti ai Consiliului Superior al Audiovizualului din Franta.

"Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta (CSA) a adoptat, inca din 2012, un document de reflectie <>", spune Laura Georgescu.

#cna internet, #georgescu inteernet, #romania internet , #Stiri Internet