Programul care poate traduce pentru nevazatori orice text, lansat in premiera la Cluj

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 17:19
2393 citiri
Programul care poate traduce pentru nevazatori orice text, lansat in premiera la Cluj

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca a lansat in premiera nationala, miercuri, programul RoboBraille, impreuna cu o fundatie partenera din Danemarca.

Acest program va permite tuturor persoanelor cu deficiente de vedere din tara sa acceseze orice fel de document de pe internet, care va fi convertit de program intr-un format accesibil acestora.

Practic, persoanele cu deficiente de vedere aveau pana in prezent la dispozitie programele de sinteza vocala pentru comunicarea cu un computer, inclusiv pentru a accesa o pagina de internet, insa nu puteau vizualiza informatiile gasite.

RoboBraille este un program ce functioneaza online si care poate converti informatia pe care o primeste in documente braille, care apoi pot fi printate, sau in fisiere audio.

"Pentru noi este un lucru extrem de important pentru ca pana acum foarte multe documente nu erau accesibile persoanelor cu deficiente de vedere. Datorita acestui program si colaboratorilor nostri danezi acest lucru este posibil acum. Programul este util in toate activitatile, de la o informatie care iti e utila, sa zicem, la bucatarie, cum ar fi o reteta, pana la un proiect de cercetare. Persoana nevazatoare acceseaza vocal internetul pentru a cere o informatie anume, care apoi este trimisa la centrul din Danemarca prin e-mail si se intoarce apoi in formatul in care doresti tu sa vina", a explicat, la lansarea programului RoboBraille, directoarea Liceului Special pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca, Roxana Ticher.

Clujul este primul centru din tara in care a fost lansat acest program, dar el va putea fi folosit gratuit de catre toate persoanele cu deficiente de vedere din Romania, fie ele adulti sau copii. Accesul la programul RoboBraille este gratuit si poate fi descarcat de la adresa www.robobraille.org.

Echipa din Danemarca, unde se afla centrul in care se face convertirea informatiilor in limbaj braille sau audio, s-a ocupat de adaptarea programului la limba romana, pentru ca sa poata fi folosit in tara noastra.

"Este vorba despre o donatie a Asociatiei Velux. Cu ajutorul partenerilor nostri am adaptat programul la limba romana. Este un serviciu gratuit astfel incat toti cei care au nevoi speciale sa il poata utiliza. Am ales Clujul pentru ca am avut aici un parteneriat foarte bun in scoala de nevazatori care este foarte activa in tot ceea ce face", a declarat Tanja Stevns, de la Synscenter Refsnaes-Fundatia Velux.

Din momentul lansarii in anul 2004, RoboBraille a castigat numeroase premii la concursuri internationale, printre care Premiul pentru incluziune in educatie, WISE 2012, Premiul pentru cea mai buna solutie in domeniul educatiei speciale BETT 2010 si in 2008 premiul pentru e-accesibilitate din partea Comisiei Europene pentru e-incluziune.

Pentru ca translarile in limbaj braille pe care le va face programul sa poata fi citite este necesara si o imprimanta speciala pe care Consiliul Judetean a cumparat-o pentru Liceul Special pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca, impreuna cu Asociatia Clujul Pedaleaza.

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere are in prezent 160 de copii.

#program RoboBraille, #program traducere limbaj nevazatori , #Stiri Internet