Dezvaluirile lui Snowden se vor resimti si in 2014

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 10:57
1466 citiri
Dezvaluirile lui Snowden se vor resimti si in 2014

Infractorii cibernetici vor viza si in 2014 multe dintre tintele anului in curs, unde se adauga si Bitcoin, fiind de asteptat ca numarului de atacuri asupra acestei monede virtuale sa creasca.

In acelasi timp, multe dintre prognozele pentru 2014 au legatura cu dezvaluirile facute de Edward Snowden, se arata in raportul Kaspersky Lab.

Anul viitor, infractorii cibernetici vor viza intimitatea persoanelor "legate" la Internet, cat si banii acestora, dar si angajatii serviciilor cloud, econsiderata cea mai slaba veriga in lantul de securitate.

Protejarea informatiilor stocate pe computer

Dupa scandalul Snowden din 2013, oamenii sunt hotarati sa isi protejeze viata privata, in ciuda actiunilor tuturor serviciilor de informatii din lume.

Acest fapt se traduce in protejarea informatiilor stocate pe computere si pe dispozitivele mobile si in asigurarea confidentialitatii prezentei online. Astfel, serviciile VPN si "Tor-anonymizers" vor avea mai multa popularitate, iar instrumentele locale de criptare vor fi din ce in ce mai cautate.

In 2014, Kaspersky Lab estimeaza ca infractorii cibernetici sa continue sa dezvolte instrumente care au ca scop furtul de bani - direct sau indirect. Pentru a avea acces direct la "buzunare", infractorii isi vor rafina instrumentele create pentru a accesa conturile bancare ale detinatorilor de dispozitive mobile (phising pe mobil, Troieni bancari).

Botnetii mobili vor fi cumparati si vanduti si vor fi, de asemenea, utilizati pentru a distribui atasamente malware din partea tertilor. Pentru a sustine furturile indirecte este probabil sa vedem mai multe versiuni sofisticate ale Troienilor care cripteaza informatiile de pe dispozitivele mobile, impiedicand accesul la fotografii, contacte si corespondenta pana in momentul in care este platita o taxa de decriptare. Smartphone-urile care ruleaza sistemul de operare Android vor fi, fara indoiala, primele vizate.

In acelasi timp, este de asteptat ca in 2014, sa fie inregistrata o crestere considerabila a numarului de atacuri asupra portofelelor utilizatorilor Bitcoin, a rezervelor de Bitcoin si a burselor.

Prognoza pentru mediul de afaceri

Mai multi furnizori de servicii de internet au anuntat deja implementarea unor masuri suplimentare pentru a proteja datele utilizatorilor, de exemplu, criptarea tuturor informatiilor transmise intre propriile servere. Implementarea unor masuri mai sofisticate de protectie va continua si este posibil sa devina un factor-cheie in alegerea unui furnizor.

In acelasi timp, hackerii vizeaza angajatii serviciilor cloud, vazandu-i ca pe cea mai slaba veriga in lantul de securitate. Un atac de succes in acest caz ar putea reprezenta accesul infractorilor cibernetici la un volum imens de date.

In plus fata de furtul de informatii, atacatorii ar putea fi interesati si de stergerea sau modificarea informatiilor - in unele cazuri dezinformarea intentionata ar putea valora chiar mai mult pentru cei care stau in spatele atacului.

O alta tendinta scoasa in evidenta de Kaspersky pentru anul viitor este furtul surselor produselor populare (din industria de gaming, dezvoltarea de aplicatii mobile, etc.), care ofera atacatorilor o oportunitate excelenta de a descoperi vulnerabilitati si de a le utiliza pentru propriile scopuri frauduloase. In plus, daca infractorii cibernetici au acces la resursele victimei, ei pot modifica codul programului sursa si sa implementeze backdoor-uri in aceasta.

Dezvaluirile facute de catre Snowden au demonstrat ca unul dintre scopurile spionajului cibernetic intre state este de a oferi sustinere financiara companiilor "prietenoase". Acest factor a doborat barierele etice care au restrictionat initial companiile sa foloseasca metode neconventionale de a concura cu rivalii lor.

In noua realitate a spatiului cibernetic, companiile iau in considerare posibilitatea de a derula acest tip de activitate. Companiile vor contracta, in acest scop, mercenari cibernetici, grupuri organizate de hackeri competenti care pot oferi servicii personalizate de spionaj cibernetic.

Internetul, impartit pe segmente nationale

Internetul a inceput sa se imparta in segmente nationale, conform lui spus Alexander Gostev, Chief Security Expert, Global Research & Analysis Team, Kaspersky Lab.

"Dezvaluirile lui Snowden au intensificat cererea pentru reguli care sa interzica utilizarea serviciilor straine. Unele tari nu mai sunt dispuse sa lase nici macar un byte de informatie sa iasa din retelele proprii. Aceste aspiratii vor evolua, iar restrictiile legislative se vor transformain mod inevitabil in interdictii tehnice. Urmatorul pas va fi probabil incercarea de a limita accesul unor entitati straine la informatiile unei tari. Pe masura ce aceasta tendinta continua sa se dezvolte, s-ar putea ajunge, la un moment dat, la disparitia Internetului asa cum il stim astazi, care se va diviza in zeci de retele nationale. Tenebrosul Darknet va fi atunci singura retea www", a spus Gostev.

Mai multe tari au adoptat sau au in plan adoptarea legislatiei care interzice utilizarea serviciilor straine. In noiembrie, Germania a anuntat ca toate comunicatiile dintre autoritatile germane vor fi complet blocate in tara. Brazilia si-a facut publice planurile de a construi un canal alternativ pentru Internet pentru a nu-l utiliza pe cel care trece prin Florida (SUA).

#atacuri informatice, #prognoza 2014 , #Stiri Internet