Romania: in top 30 Gartner pentru servicii offshore

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 11:34
2104 citiri
Romania: in top 30 Gartner pentru servicii offshore

Serviciile IT&C externalizate (nearshore sau offshore) au succes atunci cand tara aleasa are specialisti in domeniu foarte bine pregatiti si, evident, atunci cand costul fortei de munca este sensibil mai redus, spune Gartner, care a realizat un clasament al celor mai bune locatii la nivel mondial pentru astfel de solutii, care include si Romania.

Romania este considerata acum o destinatie perfecta pentru companiile din Uniunea Europeana.

Analistii uneia din cele mai mari firme de cercetare la nivel mondial au analizat anul acesta 72 de tari, patru teritorii din clasamentul de anul trecut au iesit din jos si pe lista scurta au intrat patru locatii noi.

“Alegerea unei locatii potrivite pentru servicii offshore pare sa fie o sarcina extrem de dificila pentru corporatii”, a apreciat un analist Gartner. In general, companiile aleg dintre cele patru destinatii cunoscute la nivel mondial: China, India, Rusia sau Brazilia. Dar tot mai multe alte locatii concureaza cu cei patru lideri, apreciaza specialistii in domeniu.

Anul acesta Gartner noteaza foarte bine Polonia, Mexic si Vietnam, considerate cele mai noi alternative la cele patru tari mari de mai sus. Aceste tari vor beneficia anul urmator cel mai mult de pe urma masurilor de optimizare a costurilor pe care sunt obligate companiile sa le ia din cauza situatiei economice.

In ultimele 12 luni, multe tari au luat masuri pentru stimularea acestui sector, pentru a deveni mai atractive pentru oursourcing, spun specialistii. Patru tari au reusit sa iasa din clasament, nu pentru ca ar fi luat decizii gresite, ci pentru ca sunt altele care au luat masuri mai bune pentru sector, spune Ian Mariott, analist al Gartner. Cele patru care ies din clasament sunt Irlanda de Nord, Sri Lanka, Turcia si Uruguay.

Cele patru locuri sunt ocupate anul acesta de Egipt, Maroc, Panama si Tailanda, care incep sa fie privite ca destinatii pentru offshore services.

Aceste tari sunt favorizate de tendinta nearshoring - de a apela la servicii offshore in locatii apropiate de tara dezvoltata unde se afla corporatia. Panama e aproape de Statele Unite, Maroc e aproape de Uniunea Europeana, ca si Egiptul, iar Tailanda este in zona asiatica, dar o alternativa mai ieftina decat China sau Taiwan, asa cum este si Vietnam.

Pentru tarile care vorbesc limba franceza vor exista tot mai multe oferte de offshore din Canada, Franta si alte economii avansate (corporatii americane care vor sa intre pe cele doua piete) si asa mai departe.

In zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) pe langa Romania, Polonia, Egipt si Maroc se mai numara ca destinatii foarte bune Ungaria, Cehia, Slovacia, Israel, Spania, Rusia, dar si Irlanda, Africa de Sud si Ucraina.

Este pentru prima oara cand tarile nord-africane intra in acest clasament.

Gartner a stabilit si o noua categorie de companii: external service providers (ESP) care vor fi si ele analizate intr-un top al celor mai buni furnizori de servicii.