Romania va investi 16 milioane de euro intr-o platforma Cloud pentru institutiile publice

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 13:02
1558 citiri
Romania va investi 16 milioane de euro intr-o platforma Cloud pentru institutiile publice

Romania va avea o o infrastructura de tip cloud destinata eficientizarii activitatii institutiilor publice, in valoare estimata de 76,2 milioane de lei (aproximativ 16 milioane de euro), odata cu lansarea oficiala a proiectului in cadrul unei conferinte de specialitate, organizata miercuri de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI), dezvoltatorul de program.

Finantarea proiectului, pentru care s-a pornit licitatie in data de 1 aprilie, este realizata din fonduri structurale si are loc prin intermediul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadrul Ministerului Societatii Informationale /MSI.

ICI Bucuresti a demarat marti o licitatie deschisa pentru implementarea acestei platforme de cloud computing pentru institutiile publice, dupa cum reiese din informatiile postate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Conform caietului de sarcini, platforma ar urma sa asigure resursele IT de procesare si stocare, precum si comunicatii performante pentru ca ministerele, agentiile si alte institutii locale sau centrale sa aiba posibilitatea sa migreze tehnica de calcul regasita sub forma de centre de date locale sau calculatoare individuale, pe o platforma unica. In acest mod, se estimeaza o reducere a costurilor la nivel local cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecarei institutii.

Obiectivele proiectului 'Infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din Romania' - ICIPRO sunt, printre altele, modernizarea, dezvoltarea si eficientizarea serviciilor publice oferite catre cetateni prin intermediul unei infrastructuri de tip Cloud Computing.

In plus, se are in vedere eficientizarea sistemului de achizitii publice pentru echipamente si servicii IT&C in cadrul institutiilor publice locale si centrale prin proiectarea si implementarea unei platforme Cloud la nivel central dedicata institutiilor publice din Romania.

Proiectul se incadreaza in prevederile obiectivului general al Programului Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice', privind imbunatatirea productivitatii in toate sectoarele de activitate si reducerea decalajului acestui indicator fata de nivelul mediu al productivitatii in UE, astfel ca pana in 2015, Romania sa atinga 55% din productivitatea medie a UE.

Solutia va permite gazduirea de sisteme informatice care sprijina desfasurarea activitatilor institutiilor publice, in calitate de beneficiari finali, obiectivul fiind oferirea de servicii de eGuvernare la nivele ridicate de calitate catre cetateni.

Participantii la licitatie trebuie sa aiba o cifra medie globala de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 122,57 milioane lei. Totodata, ofertantul trebuie sa demonstreze ca, in perioada 2011-2013, a furnizat produse similare in valoare cumulata de cel putin 46,52 milioane lei, furnizate la nivelul a maxim patru contracte si a prestat servicii similare in valoare cumulata de minimum 14,77 milioane lei, prestate la nivelul a cel mult doua contracte.

Termenul limita pentru pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 mai 2014. Deschiderea ofertelor este programata pentru 22 mai.

La sfarsitul lunii noiembrie 2013, fostul ministru pentru Societatea Informationala, Dan Nica, semna alaturi de beneficiarul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica /ICI/, contractul aferent proiectului 'Infrastructura de tip Cloud pentru Institutiile Publice din Romania - ICIPRO'.

Proiectul face parte din cadrul Operatiunii 3.2.1. si a fost parafat in urma apelului 5.

#platforma Cloud institutii publice, #infrastructura tip cloud, #platforma cloud , #Stiri Internet