Rusia anunta ca a fost tinta unui atac cibernetic masiv impotriva bancilor si companiei feroviare

Sambata, 13 Mai 2017, ora 16:56
1108 citiri
Rusia anunta ca a fost tinta unui atac cibernetic masiv impotriva bancilor si companiei feroviare
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multe banci din Rusia au fost tinta unui atac cibernetic masiv, in timp ce sistemele informatice ale companiei nationale ruse de cai ferate sunt de asemenea afectate, au anuntat sambata unele dintre aceste institutii, in contextul in care circa 100 de tari au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind "fara precedent".

Iata ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie

"Am constatat o expediere masiva catre banci a unui program malware (...), dar resursele institutiilor bancare nu au fost compromise", a precizat centrul pentru monitorizare si protectie cibernetica a Bancii Rusiei, citat de EFE.

Acesta a mai mentionat ca entitatile financiare ruse nu au suferit pagube, intrucat au fost avertizate de la jumatatea lunii aprilie despre posibilitatea unor atacuri informatice si au fost instruite cu privire la metodele de protectie.

Acelasi centru mai mentioneaza ca, la inceputul lunii mai, toate bancile ruse au fost informate despre amenintarea unui "cobalt strike", un tip de virus diferit de cel "ransomware" aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.

La randul ei, compania nationala rusa de cai ferate RZhD a anuntat ca sistemele ei informatice au fost atacate partial de un virus de tipul WanaCrypt0r, dar atacul nu a perturbat traficul feroviar si in prezent se lucreaza pentru "eliminarea virusului si actualizarea sistemelor antivirus".

Ministerul rus de Interne a confirmat la randul sau ca sistemele sale informatice au fost afectate de atacul cibernetic.

Societatea rusa Kaspersky, specializata in securitate cibernetica, sustine ca Rusia a fost tara cea mai afectata de atacul informatic global inceput vineri si care a vizat circa 100 de state. Potrivit acestei societati, este vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploateaza o vulnerabilitate detectata in sistemele de operare.

Citeste mai multe despre atacul informatic global WanaCrypt0r:

WanaCrypt0r: Cum arata mesajul care te anunta ca esti virusat si cum se cer banii (Foto)WanaCrypt0r se instaleaza fara sa deschizi vreun mail sau un link! Cum sa evitam virusarea - BitdefenderReactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si RomaniaAtac cibernetic global: Ministrul Comunicatiilor nu stie cate companii sau institutii din Romania sunt afectateUn cercetator IT sustine ca a gasit o cale de a opri atacul cibernetic global ...citeste mai departe despre "Rusia anunta ca a fost tinta unui atac cibernetic masiv impotriva bancilor si companiei feroviare" pe Ziare.com

#Rusia banci atac cibernetic , #Stiri Internet