Scandal in "Silicon Valley al Rusiei". S-ar fi deturnat aproape 3 miliarde de euro

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 15:38
1052 citiri
Scandal in "Silicon Valley al Rusiei". S-ar fi deturnat aproape 3 miliarde de euro
Miliardarul rus Viktor Vekselberg va fi investigat de procurorii rusi

Parchetul rus a anuntat miercuri deturnari masive de fonduri si alte incalcari ale proiectului privind constructia unui "Silicon Valley" rus, un proiect de suflet al actualului prim-ministru Dmitri Medvedev, fost presedinte in perioada 2008-2012. Prejudiciul s-ar putea ridica la aproximativ trei miliarde de euro, relateaza AFP.

"Au fost descoperite incalcari grave ale legii la crearea centrului de inovare Skolkovo", in cadrul verificarilor efectuate de Parchet la fondul condus de miliardarul Viktor Vekselberg, a indicat Ministerul public intr-un comunicat.

Suma acestor nereguli se ridica la circa 125 miliarde de ruble (2,8 miliarde de euro), adauga Parchetul, fara sa precizeze daca a fost deschisa o ancheta in acest caz.

S-au descoperit numeroase cazuri de subfacturare a serviciilor, iar alocari importante destinate unor proiecte stiintifice au fost in realitate deturnate spre paradisuri fiscale, in baza unor scheme complexe.

In plus, membrii comisiei de acordare a subventiilor, inclusiv presedintele fondului, a fost de acord cu alocarea a trei burse, a mai indicat parchetul, indicand ca a solicitat responsabililor de fonduri sa ramburseze prejudiciile cauzate, sa puna capat neregulilor si sa aplice sanctiuni "administrative" fata de cei vinovati, masuri care au inceput sa fie puse in aplicare.

Proiectul Skolkovo a fost lansat la Dmitri Medvedev, pe cand era presedinte, dorindu-se o vitrina a procesului de modernizare a Rusiei, care sa-i atraga pe cei mai buni oameni de stiinta rusi si straini. Dar acest proiect nu pare sa fi avut vant in pupa de la revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin pentru al treilea mandat prezidential, in mai 2012.

In aprilie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a efectuat perchezitii la Skolkovo, in cadrul unei anchete deschise pentru deturnarea a 24 milioane de ruble (600.000 de euro) din fondurile publice alocate in vederea dezvoltarii acestui centru de inovare.

Anchetatorii au acuzat Centrul de fi a instituit o filiala care a primit fonduri publice, fara a fi desfasurat activitati semnificative de la crearea sa in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal Silicon Valley Rusia, #proiect Skolkovo Rusia, #deturnare fonduri Rusia, #coruptie Rusia, #ancheta miliardar Viktor Vekselberg , #Stiri Internet