Seriale online: Ce alternative legale au utilizatorii romani

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 15:30
4076 citiri
Seriale online: Ce alternative legale au utilizatorii romani

Scandalul generat de site-ul vplay.ro, care nu are drepturi de difuzare pentru serialele TV pe care le ofera utilizatorilor sai, a pus in lumina o problema simpla cu care confrunta utilizatorii romani: care sunt alternativele legale?

Oferta site-urilor din Romania, precum voyo.ro, muvix.ro sau dolcetv.ro este insuficienta, scumpa si restrictiva (in cazul Romtelecom). Ce alternative legale au, in acest caz, utilizatorii care doresc sa poata viziona serialul preferat, fara sa aiba pe constiinta incalcarea drepturilor de autor?

"Si eu as da cu toata inima 10 euro lunar si poate chiar mai mult, pentru a avea acces la o baza de date solida cu seriale / documentare actuale. Ar fi extraordinar sa se concretizeze in viitorul apropiat un asemenea proiect", comenteaza Laura pe unul dintre cele mai cunoscute bloguri generaliste din Romania, arhiblog.ro.

Ce faci, atunci, daca vrei sa vizionezi ultimul episod din cunoscutul serial Dexter, dar vrei sa fii acoperit legal?

Alternativele americane

O solutie ar fi achizitionarea unei conexiuni de tip VPN, pentru aproximativ 55 de dolari pe an, de la un website precum strongvpn.com sau mediahint.com. Acest tip de conexiune, Virtural Private Network, iti va permite accesarea unor site-uri de profil din Statele Unite, precum Netflix, Hulu sau Amazon Prime, dar care in acest moment nu permit difuzarea de continut video catre Romania.

Prin intermediul conexiunii de tip VPN, utilizatorii romani isi pot crea abonamente pe site-urile amintite si pot viziona serialele si emisiunile preferate.

Legal sau ilegal prin VPN?

Ocolirea conditiilor impuse de site-urile din Statele Unite, care nu permit accesul din Romania, prin achizitia unei adrese "americane" si, prin urmare, pacalirea acelor sisteme, naste o alta intrebare: e legala o astfel de actiune?

"Ce este legal sau ilegal poate sa stabileasca doar o instanta", a declarat pentru Business24, avocatul Bogdan Manolea, specializat in domenii precum proprietatea intelectuala/industriala si proprietarul site-ului legi-internet.ro.

"Cred ca ar trebui sa vedem, daca ar putea sa fie o activitate ilegala, sub ce legi ar putea fi legala activitatea. Daca ne gandim ca respectiva persoana activeaza din Romania, ar trebui sa fie legea din Romania cea aplicabila", afirma avocatul.

El spune insa ca legea din Romania nu interzice consumatorilor vizualizarea pe Internet de continut video, indiferent daca este facuta prin VPN sau nu.

"Nu e o activitate care sa se incadreze sub vreuna din dispozitiile legii de autor din Romania. In schimb, partea care ar putea fi considerata ilegala este a celor care transmit informatia fara a avea drepturile necesare. Spre exemplu, in cazul celor de la vplay.ro, e nevoie de acordul titularilor de drepturi de autor", spune Bogdan Manolea.

Si, totusi, exista o specificatie clara in termenii si conditiile impuse de furnizori precum Netflix, anume aceea ca pentru a viziona continutul video utilizatorul trebuie sa fie din Statele Unite.

"Practic, tu incalci un contract, daca folosesti un VPN. Care este sanctiunea pentru incalcarea contractului? Ar putea, probabil, sa stearga contul", a spus Bogdan Manolea, referindu-se la sanctiunile pe care le-ar putea impune companii precum Netflix, atunci cand constata ca sistemul este accesat de utilizatori din Romania.

Problema este complexa, spune avocatul, si tine de o zona gri. Folosirea unei adrese VPN nu este legala, pentru ca utilizatorul incalca un contract. Pe de alta parte, "n-o sa vina nimeni sa acuze un consumator roman pentru o actiune de genul acesta. Este pur teoretic ceea ce discutam. Sunt alte cazuri cu prejudicii direct de sute de mii de euro", spune Bogdan Manolea.

Site-urilor din Romania

Voyo.ro, website detinut de catre Pro TV SA, ofera in prezent aproximativ 700 de filme si seriale, transmisiuni sportive exclusive, concerte si emisiunile canalelor TV ale Pro TV SA.

Voyo.ro are 500.000 de conturi active, potrivit oficialilor companiei. Pana la sfarsitul anului, site-ul va ajunge la peste 1.000 de filme in oferta, potrivit unei declaratii a lui Costi Mocanu, senior vice-president head al Voyo.

Muvix.ro, site care ofera utilizatorilor online filme sub licenta produse de Studiourile Disney si de alte case de productie independente, are in prezent peste 10.000 de clienti, potrivit lui Orlando Nicoara, directorul Mediafax Group, care pana in urma cu o luna detinea site-ul.

Continutul Muvix.ro, mai precis cateva sute de filme, a fost cumparat de Romtelecom, a treia mare companie de pe piata locala de telecom, care mai detine dolcetv.ro.

Contactati de Business24, oficialii Romtelecom nu au dezvaluit numarul de utilizatori ai platformei Dolcetv.ro, care ofera contra costa filme, emisiuni TV si transmisii sportive.

Potrivit oficialilor companiei, numarul vizitelor, in perioada octombrie-noiembrie, a fost intre intre 2.000 si 8.000 pe zi, cu pana la 6.700 vizitatori unici pe zi.

Platforma dolcetv.ro poate fi accesata doar din retelele de Internet fix Romtelecom si Nextgen si de catre utilizatorii Cosmote. Romtelecom are in prezent 1,18 milioane de clienti de broadband.

#seriale TV online Romania, #seriale online SUA, #filme online subtitrari, #filme Netflix Romania, #filme Hulu Romania , #Stiri Internet