Snowden a fost sprijinit de o putere straina, cred congresmenii americani

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 12:40
1101 citiri
Snowden a fost sprijinit de o putere straina, cred congresmenii americani

Importanti congresmeni americani si-au exprimat duminica banuiala ca fostul analist al serviciilor secrete Edward Snowden ar fi fost ajutat de o putere straina sa dezvaluie vaste informatii despre operatiunile de spionaj desfasurate de SUA, consemneaza AFP.

'Cred ca trebuie sa raspundem la intrebari interesante, ceea ce cu siguranta ne va face sa credem ca rusii au avut, cel putin partial, o implicare' in scurgerea de informatii produsa de Snowden, a afirmat, la postul de televiziune CBS, Mike Rogers, presedintele Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor. 'Tot ce a facut, de la modul in care si-a pregatit actiunea, la itinerariul ales si pana modul in care a ajuns rapid la Moscova', unde este acum refugiat, ridica semne de intrebare, a adaugat congresmenul american.

El considera ca 'cea mai mare parte' a informatiilor furnizate de Snowden nu are 'nimic de-a face cu programul Agentiei Nationale de Securitate (NSA), ci cu capacitatile noastre militare terestre, navale si aeriene.' Intr-un alt interviu acordat postului NBC, acelasi oficial a spus ca 'nu este intamplator faptul ca el a ajuns in final la Moscova, unde este acum sub coordonarea FSB', serviciul de informatii rus.

'Snowden nu s-a trezit intr-o dimineata cu toate mijloacele disponibile sa faca toate acestea de unul singur (...), cred ca a fost ajutat de cineva', a declarat la randul sau, postului ABC, Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru Securitate Interna a Camerei Reprezentantilor. Insa, acesta din urma, care a acordat interviul de la Moscova, precizeaza ca nu poate afirma cu certitudine ca Rusia este in spatele respectivelor scurgeri de informatii, dar este de parere ca Snowden a fost sprijinit de cineva.

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri sa vor trece ani pana cand se va vedea amploarea pagubelor provocate Statelor Unite de dezvaluirile facute de Snowden. "Apararea natiunii noastre depinde in parte de fidelitatea celor carora le-am incredintat secretele tarii noastre', a reamintit Obama, care insa a evitat sa emita pareri pe marginea actiunilor lui Snowden si a motivatiei acestuia de a deconspira secrete importante.

#Snowden putere straina, #dezvaluiri Snowden, #Snowden spionaj , #Stiri Internet