SRI confirma ca Ministerul de Externe a fost tinta hackerilor

Vineri, 12 Mai 2017, ora 15:15
962 citiri
SRI confirma ca Ministerul de Externe a fost tinta hackerilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Serviciul Roman de Informatii confirma tentativa de atac cibernetic asupra Ministerului de Externe, dezvaluita de CyberScoop, care a transmis ca un grup de hackeri s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe e-mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, inclusiv MAE roman.

Centrul National Cyberint, aflat in coordonarea Serviciului Roman de Informatii, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, informeaza SRI.

Potrivit sursei citate, actiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Dupa cum precizeaza SRI, cel mai probabil, tentativa a apartinut unei "entitati asociate grupului de criminalitate cibernetica APT28/Fancy Bear".

"A fost identificata o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, derulata, cel mai probabil, de actori asociati anterior cu alte incidente de acest tip.

Datorita cooperarii eficiente intre institutii, a fost prevenita materializarea atacului si producerea de pagube, fiind identificate tintele vizate, precum si metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securitatii cibernetice, este faptul ca aceasta tentativa de atac nu reprezinta o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizeaza institutii, entitati si persoane din spatiul virtual, iar Romania nu reprezinta o exceptie", a mentionat.

Potrivit reprezentantilor SRI, nivelul tehnologic al acestor atacuri va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare, "ceea ce face imperios necesara implementarea unui cadru legislativ clar si pragmatic, care sa stabileasca atributii si responsabilitati concrete in acest domeniu la nivel national".

"Contracararea atacului s-a realizat inclusiv prin intermediul Sistemului national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic, implementat prin fonduri europene nerambursabile", arata sursa citata.

In operatiune au mai fost implicate si alte institutii cu competente in domeniul protejarii securitatii nationale.

Amintim ca site-ul CyberScoop a pulicat documente potrivit carora, un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe e-mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, inclusiv Ministerului Afacerilor Externe din Romania. ...citeste mai departe despre "SRI confirma ca Ministerul de Externe a fost tinta hackerilor" pe Ziare.com

#SRI confirma atac MAE, #SRI hackeri atacat MAE, #hackeri atacat MAE, #atac cibernetic MAE , #Stiri Internet