Statul la raport: O noua platforma online iti arata cum sunt cheltuiti banii publici

Marti, 06 Mai 2014, ora 15:44
2408 citiri
Statul la raport: O noua platforma online iti arata cum sunt cheltuiti banii publici

Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib) a lansat Open Budget, o platforma interactiva de transparenta bugetara, care permite utilizatorilor sa vada cate taxe si impozite platesc romanii si cum cheltuieste statul banii publici.

"Prin Open Budget incercam sa oferim oamenilor posibilitatea de a intelege modul in care statul gestioneaza banii publici, pentru ca rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vietii fiecaruia dintre noi. Atunci cand actiunile guvernamentale pot fi intelese si verificate de oricine, autoritatilor le va fi mai greu sa faca promisiuni electorale nerealizabile, sa distribuie bugetul Romaniei intr-un mod ineficient sau in scopul satisfacerii propriilor interese," a declarat Claudiu Nasui, Presedinte SoLib.

Platforma cuprinde patru sectiuni interactive si interconectate, care permit utilizatorului sa vizualizeze nivelul impozitelor pe care le suporta economia, impactul fiscal asupra unui salariat, in functie de salariul introdus de acesta, sumele pe care statul le colecteaza din impozite, contributii, taxe, accize sau din alte surse sau modul in care sunt directionati banii colectati de stat, in functie de ordonatorul de credite caruia ii sunt destinati, domeniul inspre care se transfera si natura fondurilor cheltuite.

Prin functionalitatile sale, Open Budget poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice crestere sau scadere a impozitelor si taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi simulata pentru a observa efectele sale.

"Practic oricine poate deveni un planificator, pus in situatia de a aloca resurse finite catre nevoi infinite. Orice crestere a cheltuielilor, trebuie sa atraga cresterea veniturilor sau scaderea altor cheltuieli, pentru a evita o crestere a deficitului bugetar," a explicat Nasui.

Nu in ultimul rand, SoLib spera ca pe viitor, platforma Open Budget, disponibila deocamdata in trei limbi (romana, engleza si franceza), sa devina cunoscuta si in alte tari. Intrucat infrastructura IT din spatele platformei poate fi usor transpusa altor bugete de stat, Open Budget poate fi dezvoltat in orice tara, cu conditia disponibilitatii informatiilor bugetare din statul respectiv.

#platforma transparenata bugetara, #informatii buget stat, #taxe impozite Romania , #Stiri Internet