Studiu Bitdefender: 1 din 2 romani se teme ca cineva ii poate controla gadgeturile inteligente fara voia lui

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 13:34
1246 citiri
Studiu Bitdefender: 1 din 2 romani se teme ca cineva ii poate controla gadgeturile inteligente fara voia lui
Foto: Arhiva Ziare.com

Circa 46% dintre romani se arata ingrijorati ca un eventual atacator ar putea prelua oricand controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce ii expune la furt de date personale, spionaj si invadarea vietii private, arata un studiu realizat in mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

Romanii tin pasul cu noutatile in materie de tehnologie si cumpara gadgeturi dintre cele mai diverse: 70% au deja smartphone, laptop, tableta, smart TV sau computer tip desktop, insa aproape un sfert dintre oraseni detin si terminale de ultima generatie, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuintei sau copilului, conectate la internet (21%), e-reader-e (20%), console de jocuri (15%) sau bratari fitness (14%).

Desi au ales sa le cumpere pentru plusul de confort si de divertisment oferit, 43% dintre cei chestionati se tem totusi ca raufacatorii ar putea fura informatiile stocate de pe dispozitivele smart - fotografii, videoclipuri, programe si documente personale - iar un sfert sunt preocupati de faptul ca un necunoscut ar putea sa porneasca pe ascuns camera de filmat sau microfonul dispozitivelor si sa inregistreze tot ce se intampla in intimitatea propriului camin.

Hackerii pot specula usor problemele de securitate

Temerile lor sunt fondate, daca luam in calcul ca aceste dispozitive conectate la internet au mai multe vulnerabilitati comune, de la probleme severe legate de securitate, pana la mecanisme de autentificare slabe si chiar comunicare necriptata cu serverele producatorului, ce permite accesul neautorizat al atacatorilor.

Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender avertizeaza ca aceste vulnerabilitati le permit atacatorilor amatori sa compromita cu usurinta reteaua de Internet a utilizatorilor, mizand si pe faptul ca multi romani nu stiu ca locuiesc intr-o casa inteligenta si, in consecinta, nu constientizeaza pericolele la care se expun.

Cele mai multe dintre problemele identificate sunt comune si deja cunoscute, unele de mai bine de patru ani, ceea ca arata ca producatorii dispozitivelor nu sunt interesati sa ruleze algoritmi de securitate complecsi si nici sa faca in mod constant diverse actualizari de software, desi unele gadgeturi au o durata de folosinta indelungata.

De obicei, credentialele de acces sunt foarte slabe, astfel ca incercarile de spargere a parolelor reusesc, in medie, in unul din patru cazuri.

Nu au timp sau nu stiu sa actualizeze sistemele de operare

S ...citeste mai departe despre "Studiu Bitdefender: 1 din 2 romani se teme ca cineva ii poate controla gadgeturile inteligente fara voia lui" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu Bitdefender , #Stiri Internet