"Techplomatie" - Danemarca trimite ambasador in Sillicon Valley, Estonia deschide ambasada digitala in Luxemburg

Luni, 24 Iulie 2017, ora 10:46
1290 citiri
"Techplomatie" - Danemarca trimite ambasador in Sillicon Valley, Estonia deschide ambasada digitala in Luxemburg
Foto: Arhiva Pixabay

Informatizarea si tehnologiile nu schimba doar vieti in bine, ci aduc noi provocari.

Doua exemple semnificative in cele ce urmeaza.

Danemarca - outside the box

Daca gigantii Internetului din Sillicon Valley sunt mai bogati decat multe state din lume, poate este momentul ca guvernele sa isi acrediteze ambasadori pe langa acestia.

Ideea apartine diplomatiei daneze - stat al carui produs intern brut a fost, in 2016, mai mic decat valoarea de piata a Facebook.

Potrivit Politico, in august 2017, Danemarca il va trimite pe diplomatul veteran Casper Klynge in California, pentru a deveni primul "tech ambassador" din lume.

"Companii precum Google, IBM, Apple sau Microsoft sunt azi atat de mari, iar puterea lor economica si influenta pe care o exercita asupra vietilor noastre de zi cu zi au depasit cu mult cele ale unor state cu care avem legaturi diplomatice traditionale", spunea in ianuarie ministrul danez al Afacerilor Externe, Anders Samuelsen.

Danezii au trecut in scurt timp de la vorbe la fapte - Ministerul danez de Externe a anuntat deschiderea ambasadei si a primit 55 de aplicatii pentru acest post.

A fost selectat Casper Klynge - fost ambasador in Cipru si Indonezia - pe care incepand cu luna mai 2017 l-au pregatit pentru provocarile noului post.

Klynge, care a vizitat o singura data Sillicon Valley, nu a lucrat niciodata pentru o companie cu profil tehnologic si nici nu are expertiza in domeniul codurilor sau aplicatiilor, spune insa ca va aplica "techplomatia", adica va face tot ceea ce trebuie sa faca un diplomat de cariera, dar nu in relatia cu un stat, ci cu o companie.

Danemarca este unul dintre liderii europeni in tehnologie, fiind cotata locul 1 in 2017 in Indexul Economiei si Societatii Digitale realizat de Comisia Europeana.

Pentru corectitudine trebuie mentionat ca doar pozitia pe care o va ocupa Casper Klynge este o premiera - inaintea sa, Priya Guha a fost consul al Marii Britanii la San Francisco timp de 5 ani, potrivit Forbes, principala sa misiune fiind aceea de a convinge start-up-urile americane sa isi extinda afacerile in Regat.

Si Irlanda a avut o puternica prezenta a diplomatiei economice in nordul Californiei, detinand un birou interesat in egala masura de tehnologie IT, biofarmaceutica si servicii financiare.

Noul diplomat danez se va stabili in Palo Alto, avand ca obiectiv principal crearea unei retele de companii din domeniul tehnologiilor avansate, de universitati si de alte organizatii cu car ...citeste mai departe despre ""Techplomatie" - Danemarca trimite ambasador in Sillicon Valley, Estonia deschide ambasada digitala in Luxemburg" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#giganti internet Sillicon Valley, #Estonia ambasada digitala Luxemburg , #Stiri Internet