Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astazi in restaurante

Duminica, 05 Martie 2017, ora 09:58
1433 citiri
Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astazi in restaurante
Foto: captura YouTube

Mancare creata cu imprimante 3D si servita cu ajutorul dronelor, mese cu ecran tactil de pe care poti sa comanzi direct si care te lasa sa tragi cu ochiul la ce se intampla in bucatarie.

Desi suna ca o descriere a unui restaurant SF, aceste tehnologii exista deja in localuri din mai multe orase.

Mese cu touchscreen

Mesele cu touchscreen inlocuiesc meniurile clasice si o mare parte din munca chelnerilor in cateva restaurante.

Un exemplu de astfel de tehnologie sunt mesele-tableta dezvoltate de firma ucraineana Kodisoft, care le permit clientilor sa aleaga limba dorita pentru prezentarea meniului si afiseaza poze si informatii detaliate despre mancarea si bauturile disponibile.

Comanda este plasata tot prin intermediul mesei inteligente. Mesele sunt conectate intre ele, astfel incat clientii pot interactiona prin intermediul lor.

Tehnologia este folosita in restaurante din tari ca Ucraina, Rusia, Cipru si Emiratele Arabe Unite, conform site-ului companiei, dar un concept similar este intalnit si intr-un restaurant londonez.

In restaurantul Ebony din Dubai, mesele cu touchscreen sunt conectate la o camera video montata in bucatarie, iar oamenii pot urmari cum le este pregatita mancarea.

In cele din urma, comanda le este adusa de un chelner, nu neaparat uman.

Dronele chelner

In Singapore, care se confrunta cu un deficit de forta de munca in industria alimentatiei publice, o companie propune inlocuirea chelnerilor cu roboti zburatori.

Dronele autonome dezvoltate de Infinium Robotics suporta o incarcatura de pana la doua kilograme, adica echivalentul a doua halbe de bere, o pizza si doua pahare de vin, estimeaza BBC.

Aparatele zboara pe deasupra capetelor clientilor, pe un traseu stabilit de un program de calculator si se ghideaza cu ajutorul unor senzori plasati in restaurant.

Roller coastere pentru mancare

Daca dronele zburatoare in spatii inchise nu inspira inca prea multa incredere, exista si alta solutie pentru a servi mancarea cel putin la fel de spectaculos: roller coasterele.

Nu pentru oameni, ci pentru comenzi, care sunt trimise direct la masa clientilor prin intermediul unor piste cu bucle si spirale ametitoare. Astfel de dispozitive exista in restaurante din tari precum Emiratele Arabe Unite, Germania si Marea Britanie.

Imagini din cel mai mare restaurant cu roller coastere din lume, aflat in Abu Dhabi

Mancare 3D-printed

Cand arta culinara se intalneste cu tehnologia, principala atractie ...citeste mai departe despre "Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astazi in restaurante" pe Ziare.com

#mese touchscreen, #drone restaurant, #livrare drone, #tehnologie restaurant , #Stiri Internet