Telefoane mobile: patru tendinte globale care schimba industria

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 11:28
4379 citiri
Telefoane mobile: patru tendinte globale care schimba industria

Industria mondiala de telefonie mobila a atins anul trecut incasari de 850 miliarde de dolari, acoperind deja 57% din industria mondiala de telecomunicatii si fiind segmentul din industrie care creste cel mai rapid in acest moment, conform unui raport de analiza al companiei International Data Corp.

Analistii spun ca au observat patru tendinte globle in telecom care vor schimb peisajul in aceasta industria in urmatorii ani. Telefonia mobila va reprezenta anul acesta 62% din veniturile globale ale industriei de telecomunicatii si procentul va continua sa creasca.

Desi sunt deja 4 miliarde de utilizatori de telefonie mobila, industria va aduna in 2010 - 2013 inca 1,3 miliarde de clienti noi, care nu au mai avut telefoane mobile pina acum, iar acest lucru va creste veniturile operatorilor.

De asemenea, se deschid oportunitati noi, modele de afaceri si surse pentru crestere.

In urmatorii patru ani se dezvolta foarte rapid industria terminalelor inteligente, creste utilizarea serviciilor broadband, utilizatorii vor si mai multe aplicatii software si vor avea acces si la servicii noi.

IDC spune ca a reusit sa identifice cele patru mari trenduri care schimba acum industria de telefonie mobila.

Preturile in scadere pentru servicii, reducerea ritmului de crestere pentru serviciile de voce - sunt factorii care dau si mai multa importanta serviciilor de date mobile, serviciilor broadband si de asemenea aplicatiilor disponibile pentru telefoane, lucruri esentiale pentru operatorii de telefonie mobila, dar si pentru producatorii de telefoane mobile.

Telefoanele mobile inteligente s-au dovedit un element cheie de crestere pentru industria mondiala a telefoniei mobile, au ajuns anul trecut sa reprezinte 15% din toate vanzarile de terminale mobile.

Fenomenul smartphone va fi extrem de important pentru pietele mature, dar si pentru cele in curs de dezvoltare, spun analistii.

Urmeaza de asemenea o explozie a dispozitivelor conectate la internet, precum laptopurile, tablet-urile sau echipamentele industriale conectate la retelele mobile de telefonie si la Internet.

Anul 2010 va aduce schimbari importante si in privinta sistemelor de operare pentru telefoanele mobile inteligente, spune IDC.

Intr-o piata care a fost dominata doar de pionierii industriei, noi-venitii au crescut rapid si acum intra si Android si alti jucatori noi.

Ei reusesc iar sa atraga atentia utilizatorilor si sa cucereasca pasionatii de tehnologie.

Industria de telefonie mobila mai are o componenta importanta, partea de infrastructura. Aici operatorii vor trebui sa faca noi investitii in 2010 si vor continua sa extinda serviciile HSPA, vor adauga WiMax pentru a completa acoperirea, iar tehnologia LTE va face valuri din 2011.

Industria de telefonie mobila este in tranzitie de la focusul pe cresterea bazei de clienti la noile prioritati ale momentului - telefoane smartphone pentru toata lumea, noi sisteme de operare si aplicatii, servicii broadband.

IDC are un studiu mai extins pe tema transformarilor prin care trece industria mobila, care poate fi accesat pe site-ul companiei de analiza.

Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#telefoane, #mobile, #industrie, #telecomunicatii , #Stiri Internet