The Guardian: NSA ar colecta milioane de SMS-uri la nivel global

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 09:30
1207 citiri
The Guardian: NSA ar colecta milioane de SMS-uri la nivel global

Agentia de Securitate Nationala (NSA) a Statelor Unite a colectat aproape 200 de milioane de mesaje text pe zi din intreaga lume, strangand date despre planurile de calatorie ale oamenilor, contacte si tranzactii cu carti de credit, a relatat joi cotidianul britanic The Guardian, citat de Reuters.

Cu numele de cod "Dishfire", programul NSA colecteaza "destul de mult din tot ce se poate", scrie Guardian, citand o investigatie comuna cu Channel 4 News din Marea Britanie bazata pe material obtinut de la fostul consultant fugar NSA Edward Snowden.

Ziarul a declarat ca documentele arata de asemenea ca agentia britanica de spionaj GCHQ a folosit baza de date NSA pentru a cauta metadate de comunicatii "nerelevante si nemotivate" ale unor persoane din Regatul Unit.

Comunicatiile de la numerele de telefon din SUA au fost eliminate sau "minimizate" din baza de date, in timp ce numerele din alte tari, inclusiv Marea Britanie, au fost pastrate, noteaza cotidianul.

Citand o prezentare NSA din 2011 cu subtitlul "SMS mesaje text: O mina de aur pentru a exploata", The Guardian declara ca programul a colectat 194 de milioane de mesaje text pe zi, in medie, in luna aprilie a acelui an.

"NSA s-a folosit pe scara larga de baza de date mesaje text pentru a extrage informatii cu privire la planurile de calatorie ale oamenilor, agendele de contacte, tranzactiile financiare si mai mult - inclusiv ale unor persoane sub nicio suspiciune de activitate ilegala", afirma raportul The Guardian.

Obama urmeaza sa anunte o serie de reforme asupra programelor de interceptare NSA

Presedintele SUA Barack Obama are programata vineri anuntarea unor reforme asupra programelor de interceptare a convorbirilor de catre NSA, determinat de dezvaluirile lui Snowden.

Intrebarile despre spionarea civililor si oficialilor straini de catre guvernul Statelor Unite au inceput sa curga in iunie cand Snowden a dezvaluit ziarelor secrete cu privire la colectarea in masa a datelor telefonice si alte programe secrete de interceptare inainte de a fugi la Hong Kong si apoi la Moscova.

Intrebata despre articolul din The Guardian, NSA a raspuns: "Asa cum am declarat anterior, implicatia asupra colectarii arbitrare si fara restrictii de catre NSA este falsa".

Activitatile agentiei "sunt centrate si in mod special desfasurate impotriva - si doar impotriva - unor obiective externe valabile, ca raspuns la cerintele serviciilor de informatii", a declarat NSA intr-un comunicat, adaugand ca Dishfire a prelucrat si stocat in mod legal mesaje text colectate sau date SMS.

"Deoarece unele date SMS ale persoanelor din SUA pot fi uneori colectate accidental in misiunea legala NSA de informatii externe, protectia confidentialitatii pentru persoanele din SUA exista in intregul proces cu privire la utilizarea, manipularea, retentia si diseminarea de date SMS in Dishfire", a mai declarat agentia.

"In plus, NSA lucreaza in mod activ pentru a elimina date straine, pentru a le include pe cele ale cetatenilor straini nevinovati, cat mai curand posibil in acest proces", a adaugat agentia.

#interceptari NSA, #supraveghere NSA, #Edward Snowden NSA , #Stiri Internet