Trafic auto in timp real: Un serviciu local infrunta Google

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:25
1510 citiri
Trafic auto in timp real: Un serviciu local infrunta Google

O companie din Cluj concureaza Google, in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a traficului in timp real.

Arobs Transilvania Software a lansat un serviciu care monitorizeaza traficul auto din Romania in timp real, care da o lovitura serioasa serviciului similar oferit de compania Google.

Serviciul oferit de Arobs, in parteneriat cu firma belgiana Be-Mobile si cu Europa FM, poate fi folosit pe GPS-uri, smartphone-uri si tablete.

Pentru a transmite informatii cat mai complete despre trafic, in timp real, noul serviciu colecteaza informatii de la aproximativ 60.000 de masini din Romania care sunt dotate deja cu dispozitive GPS, dar si de la institutii publice care ofera informatii de trafic, precum Politia, Pompierii sau de la camerele video pozitionate pe strazi.

Serviciul de monitorizare a traficului auto oferit de compania Google se bazeaza doar pe informatiile transmise de catre utilizatorii Android, prin intermediul smartphone-urilor care au conexiunea de date activa.

In Romania, rata de penetrare a smartphone-urilor este inca foarte mica. Potrivit celor mai recente cifre, pe piata locala exista peste 2,5 milioane de smartphone-uri.

Anul trecut, Android avea o cota de 20% din piata locala de smartphone-uri.

Primul GPS din Romania care este compatibil cu noul serviciu se numeste Smailo TraficOK.

"Serviciul este inclus in costul terminalului", a declarat, pentru Business24, directorul general al companiei Arobs, Voicu Oprean.

El a estimat ca firma Arobs va vinde 80.000 de dispozitive GPS compatibile cu TraficOK in urmatoarele 12 luni.

Lansarea TraficOK s-a facut cu o investitie de 100.000 de euro din partea Arobs, potrivit lui Oprean.

"Preluarea tuturor informatiilor se face in mod automat in proportie de 90%", a spus Oprean.

Un dispozitiv GPS compatibil cu TraficOK are un pret intre 550 si 1.000 de lei.

"Necesitatea implementarii acestui serviciu vine in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din tara, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto toate in stransa legatura cu starea actuala a infrastructurii din Romania" spune oficialiul Arobs.

Serviciul Trafic OK ofera date de trafic care vizeaza ambuteiaje, accidente, drumuri in lucru, conditii meteo nefavorabile pentru trafic si monitorizeaza majoritatea municipiilor din tara dar si cele mai aglomerate si importante sosele din Romania: DN1, DN13, E60, E85, A1, A3. Alertele identifica tipul de eveniment, locatia acestuia, durata, lungimea portiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor.

#monitorizare trafic auto, #trafic auto timp real, #TraficOK monitorizare trafic, #Arobs serviciu monitorizare trafic auto , #Stiri Internet