Un internet numai pentru roboti

Joi, 10 Februarie 2011, ora 10:53
2953 citiri
Un internet numai pentru roboti

Robotii ar putea avea in curand propriile versiuni de internet si Wikipedia. 

Oamenii de stiinta europeni au demarat un proiect al carui scop este sa permita sistemelor robotizate sa inmagazineze si sa impartaseasca ceea ce invata despre lume, potrivit BBC.

Robotii vor putea sa uploadeze informatii atunci cand invata un task si vor putea sa ceara ajutor altor masini, la inceperea unui nou task.

Astfel, cred cercetatorii, robotii vor fi "armati" cu o librarie de cunostinte intr-o continua dezvoltare.

"Majoritatea robotilor de astazi vad lumea in felul lor, nu exista un standard, o limba comuna.

RoboEarth va dezvolta metode prin care sistemele vor putea encoda, schimba si re-folosi cunostintele", a declarat unul dintre cercetatorii implicati in experimentul din cadrul Institutului de Tehnologie din Zurich.

RoboEarth va fi un sistem de comunicare si o baza de date, in acelasi timp.

Baza de date va contine harti ale locurilor unde muncesc robotii, descrierea obiectelor pe care le intalnesc si instructiuni pentru a completa actiuni distincte.

Echivalentul, pentru oameni, s-ar regasi sub forma enciclopediei Wikipedia, unde utilizatorii pot edita informatii, pot adauga unele noi si le pot imparti cu alti useri, din orice parte a lumii.

RoboEarth ar putea deveni un instrument folosit de robotii tehnologici si domestici, despre care se spune ca vor fi din ce in ce mai prezenti in deceniile care urmeaza.

Spre exemplu, RoboEarth ar putea ajuta un robot sa inteleaga ce inseamna sa "pui masa", cum poate indeplini acest task si de ce obiecte are nevoie.

In cadrul proiectului, care este finantat din bani europeni, lucreaza 35 de cercetatori.

#internet, #internet pentru roboti, #roboearth, #roboti, #wikipedia , #Stiri Internet