Uniunea Europeana pregateste regularizarea tarifelor pentru broadband

Marti, 16 Octombrie 2007, ora 18:45
991 citiri
Uniunea Europeana pregateste regularizarea tarifelor pentru broadband

Comisia Europeana a recunoscut oficial ca este timpul ca tarifele pentru conexiunile de Internet in banda larga sa fie reglementate, in acelasi fel in care oficialii europeni au taiat costurile pentru apelurile telefonice efectuate si primite in roaming.

Cel mai recent sturiu al Comisiei europene legat de accesul la Internet in banda larga arata ca in Bulgaria sub 6% din populatie are o astfel de conexiune, iar in Danemarca 40% dintre locuitori au o astfel de conexiune. Penetrarea extrem de mica din Bulgaria se datoreaza in primul rand preturilor exorbitante cerute de operatorii care domina piata, evident fostele monopoluri de stat, iar acum Uniunea Europeana s-a gandit sa rezolve problema.

Vestea si mai proasta este ca, de la an la an, diferenta dintre cei avansati si tarile ramase mai in urma creste in loc sa se diminueze, spun oficialii Comisiei Europene. Specialistii de la Bruxelles au stabilit ca preturile mari si penetrarea mica se datoreaza in primul rand unei lipse a competitiei reale de pe piata, lipsa unei reglementari corecte la nivel national si lipsa totala a unei reglementari la nivelul intregii Europe. Asa ca, expertii Comisiei Europene au inceput sa lucreze la reglementarea industriei de servicii internet asa cum au facut si cu telecomul.

"Nu este acceptabil ca, de la an la an, diferentele dintre tarile avansate si cele mai slabe din Uniunea Europeana sa continue sa se mareasca, in loc sa scada", a declarat comisarul pentru comunicatii si media, Viviane Reding."Este timpul ca Uniunea Europeana sa actioneze acum pentru a aduce serviciile broadband in casele tuturor europenilor", a precizat ea. "Am sa fac propuneri specifice, iar acestea vor merge intr-un pachet de reforme adaugat reformei telecom, intrand in discutia Parlamentului European la 13 noiembrie", a spus comisarul european.

Legislatia noua nu va viza foarte mult Romania, unde competitia a dus deja preturile extrem de jos. Viviane Reding inca isi savureaza victoria asupra gigantilor telecom din Europa, pe care i-a obligat sa duca preturile in jos pentru apelurile realizate si primite in roaming, pe teritoriul Uniunii Europene. Acum, comisarul incearca sa reduca la maximum si preturile pentru conexiunile broadband, pentru a ajuta tari precum Bulgaria, care au ramas in urma la acest capitol. Intrebata de ziaristi daca legislatia are ca scop doar reducerea preturilor, purtatorul de cuvant a comisarului european, Martin Slmayr, a declarat ca "preturile au un rol important, dar regularizarea nu se va referi doar la preturi".

Media generala a penetrarii broadband in Europa continua sa creasca si anul acesta. In ultimele12 luni, numarul de utilizatori a crescut cu 14,9% fata de anul precedent, media fiind de 18,2% din populatia Uniunii Europene. Daca in Danemarca penetrarea tinde spre 40%, in Olanda este de 33,1%. In total sunt active 90 de milioane de linii broadband, iar 20 de milioane au fost instalate in ultimul an. Circa 72,5 milioane de linii broadband sunt pe tehnologie DSL, in timp ce restul sunt pe cablu, fibra si tehnologii wireless.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.