Utilizarea telefoanelor fixe wireless fara marcaj CE este interzisa in Romania

Joi, 04 Martie 2010, ora 13:23
1845 citiri
Utilizarea telefoanelor fixe wireless fara marcaj CE este interzisa in Romania

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a constatat, in urma unor controale efectuate in zona de nord-est a Romaniei, utilizarea ilegala a unor modele de telefoane fixe fara fir, care afecteaza negativ comunicatiile in benzi de frecventa radio.

"Incepand din 22 februarie, ANCOM a efectuat 49 de actiuni de control la utilizatorii si distribuitorii de echipamente radio si terminale de comunicatii din judetul Iasi, pentru a determina sursa perturbatiilor semnalate in benzile de frecventa radio utilizate pentru telefonie mobila de generatia a treia (3G). Investigatiile ANCOM au fost derulate prin Directia Regionala Iasi, care a identificat drept sursa a perturbatiilor utilizarea telefoanelor fixe wireless model DECT 6.0, fara marcaj CE", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Comercializarea si utilizarea acestui model de telefon este interzisa in Romania, in conditiile in care folosirea sa in UE este incompatibila cu atribuirea frecventelor radio pentru servicii de telefonie mobila de generatia a treia. Aparatele pot fi folosite doar in SUA, Canada si Asia.


"Am constatat pe teren ca in general oamenii care detineau si utilizau aceste modele de telefon nu stiau ca folosirea lor este ilegala in spatiul european, aparatele fiind achizitionate in calatorii in afara Europei, de pe site-uri de Internet sau trimise de rudele din strainatate.


Dupa ce reprezentantii ANCOM din teren le-au explicat ca nu este permisa folosirea telefoanelor respective pe teritoriul tarii noastre, utilizatorii au oprit voluntar functionarea terminalelor. Ii sfatuim pe toti utilizatorii de echipamente de comunicatii sa se asigure ca aparatele cumparate din alte tari au aplicat marcajul CE", a declarat in comunicat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.


ANCOM a notificat noua persoane care detin astfel de echipamente.


Daca acestea vor continua sa utilizeze aparatele, ANCOM le poate aplica amenzi contraventionale intre 5.000 lei si 100.000 lei.


Autoritatea a efectuat totodata 40 de controale la distribuitorii de echipamente radio si terminale de comunicatii din judetul Iasi.


Inspectorii ANCOM au verificat peste 200 de telefoane wireless model DECT, descoperindu-se existenta unui singur echipament radio neconform, aparat oprit de la comercializare.


Campania de control ANCOM va continua in perioada urmatoare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#wireless, # telefoane mobile, # marcaj, # ce , #Stiri Internet