Viitorul seamana cu Star Trek: Orasele, conduse de sisteme de operare

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:47
1963 citiri
Viitorul seamana cu Star Trek: Orasele, conduse de sisteme de operare

Orasele viitorului vor dispune de propriul sistem de operare prin care sa aiba grija de populatie, potrivit Dailymail.

Imaginati-va ca, in caz de incendiu, noile sisteme de operare ar putea sa eficientizeze semafoarele, pentru ca masinile de pompieri sa ajunga mai repede la destinatie si, totodata, ar putea comunica cu persoanele blocate in cladire pentru a le arata o ruta de evacuare in conditii de siguranta.

Pare o lume desprinsa din Star Trek, insa pe cale sa se implineasca. Primul sistem de operare va fi disponibil in Portugalia, pana in 2012.

Proiectul a fost lansat la conferinta Machine-2-Machine din Olanda, de catre compania Living Plan IT.

Potrivit CEO-ului companiei, sistemul numit Place Apps va permite crearea aplicatiilor si integrarea acestora in intregul sistem de operare pentru controlul eficient al cladirilor, al luminilor si al altor aspecte de management urban.

In opinia reperezentantului Living Plan IT, chiar si smartphone-urile ar putea interactiona cu sistemele atata timp cat securitatea oamenilor si a vietii private este asigurata.

Programul intretine comunicarea intre senzori si dispozitive precum semafoarele, aparatele de aer conditionat sau cele care administreaza resursele de apa potabila.

Senzorii sistemului vor putea monitoriza fluxul traficului, consumul de energie, dar si de apa.

Denumit Urban OS, sistemul va fi pus in practica pentru PlanIT Valley, un oras futurist, care este in constructie in Paredes, Portugalia de Nord.

Living PlanIT colaboreaza cu Cisco si Deutsche Telekom, in scopul construirii unor elementele ale sistemului de operare Urban.

Desi au existat multe idei cu privire la modul in care "orasele inteligente" ar putea arata, este pentru prima oara cand cineva a produs un sistem capabil de manipulare si gestionare a volumului enorm de date produse de un oras intreg.

Potrivit specialistilor, ar exista 50 de milioane de dispozitive interconectate.

Proiectul PlanIT Valley este o inovatie low cost, cu economii majore atat in constructie cat si in functionarea ulterioara.

In urma realizarii "oraselor inteligente" se asteapta economisirea a 30-40% din costurile de constructie traditionale si din costurile de operare pentru cladiri bazate pe utilizarea de noi materiale, desene si modele.

Potrivit specialistilor, la fiecare matru patrat va exista 1 milion de senzori high-tech pentru o mai buna rulare a sistemului de operare Urban OS.

Compania Living PlanIT, care a fost recent ales de catre Forumul Economic Mondial ca unui din pionierii tehnologiei din 2012, se asteapta ca noul oras sa fie locuit incepand cu jumatatea anului 2012.

#oras viitor, #plan it valley, #sistem operare management urban, #tehnologie, #tehnologie oras, #urban os , #Stiri Internet