WannaCry: Sistemele IT din Guvern au fost verificate tot weekendul. Nicio problema

Luni, 15 Mai 2017, ora 15:19
928 citiri
WannaCry: Sistemele IT din Guvern au fost verificate tot weekendul. Nicio problema
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemele IT din Guvern au fost verificate in acest weekend si nu s-a descoperit nicio problema, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Alina Petrescu.

"S-au facut verificari tot weekendul la sistemele din Guvern. Nu s-a descoperit nicio problema", a spus Alina Petrescu, luni, fiind intrebata daca Guvernul a fost vizat de atacul cibernetic care a avut loc recent la nivel mondial.

Centrul National Cyberint, aflat in coordonarea Serviciului Roman de Informatii, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, dupa cum a informat vineri SRI.

Potrivit sursei citate, actiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informatii Externe (SIE). Cel mai probabil, tentativa a apartinut unei "entitati asociate grupului de criminalitate cibernetica APT28/Fancy Bear", a mai afirmat SRI.

Totodata, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a atras atentia, vineri, printr-un mesaj pe Facebook, asupra faptului ca un atac de tip ransomware se raspandeste cu rapiditate in Europa.

"Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea "WannaCry" se raspandeste cu rapiditate in Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploateaza o vulnerabilitate cunoscuta a sistemului de operare Windows, ce a fost publicata recent in mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care solutioneaza problema inca din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-si actualiza sistemul de operare", se arata in mesajul CERT-RO.

Atacul cibernetic masiv declansat, vineri, la nivel mondial a facut "200.000 de victime, in special companii, in cel putin 150 de tari", a declarat, duminica, directorul Europol, Rob Wainwright. "Desfasuram operatiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pana acum nu am mai vazut un astfel de atac", a subliniat seful Europol.

Specialist Bitdefender: Multe dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCryAtacul cibernetic global: In Romania, 322 de adrese IP publice au fost afectate. Ce trebuie sa (nu) facemEuropol, despre WannaCry: Guvernele si companiile europene au evitat un nou haos. Este un succes ...citeste mai departe despre "WannaCry: Sistemele IT din Guvern au fost verificate tot weekendul. Nicio problema" pe Ziare.com

#sisteme it Guvern, #Centrul Na ional Cyberint , #Stiri Internet