Wikipedia: Taxele pentru accesarea The Times, "un experiment nebunesc"

Miercuri, 11 August 2010, ora 23:41
1240 citiri
Wikipedia: Taxele pentru accesarea The Times, "un experiment nebunesc"

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, este de parere ca introducerea de taxe pentru accesarea online a ziarului britanic The Times este "un experiment nebunesc" care "nu va dura", informeaza Brand Republic citat de Mediafax.

Wales considera ca Rupert Murdoch, liderul consortiului News Corporation, care detine The Times, va fi nevoit sa renunte la ideea introducerii de taxe pentru accesarea versiunilor online ale ziarelor din portofoliul sau.

"Cred ca nu o sa dureze (impunera taxelor n.r.), cred ca vor renunta", a declarat Wales, adaugand ca taxele online pot functiona pentru publicatii de nisa precum Wall Street Journal sau Financial Times, dar nu si pentru ziare generaliste precum The Times.

El a mai precizat ca s-ar gandi de mai multe ori inainte de a accepta sa scrie un material de opinie pentru un ziar care nu permite utilizatorilor sa partajeze acel continut prin intermediul retelelor de socializare.

"As prefera sa scriu un material de opinie pentru o platforma unde acel material sa poate fi citit", a mai spus el, precizand ca nu are niciun sens sa apari pe o platforma "inchisa". The Times a pierdut deja mai multi bloggeri dupa ce a impus taxe pentru accesul online.

Cotidianul britanic The Times si versiunea sa de duminica, The Sunday Times, au introdus, din luna iulie, taxa de acces online, devenind primele publicatii generaliste de mare tiraj care fac acest lucru.

Numarul de accesari ale site-urilor The Times si The Sunday Times a scazut cu doua treimi de cand publisherul lor, News International, a introdus taxe pentru vizualizarea continuturilor online, potrivit unui studiu al companiei Experian Hitwise.

Potrivit studiului, cea mai mare scadere a traficului pe site-urile celor doua ziare a fost inregistrata cand utilizatorilor li s-a cerut sa se inregistreze, inainte de introducerea taxelor, pe 2 iulie. 

#wikipedia, #taxe, #acces, #times , #Stiri Internet