World War III: Guverne vs cyber criminali

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 18:58
4240 citiri
World War III: Guverne vs cyber criminali

Intr-o lume guvernata de "WWW", cel de-al III-lea Razboi Mondial este cel cibernetic. Cea mai buna "arma" pe care guvernele o au pentru a castiga razboiul este apararea.

Imaginati-va o lume fara telecomunicatii, fara sisteme logistice, unde rafturile supermarket-urilor ar fi goale, cardurile de credit ar fi dezactivate, benzinariile ar fi inchise, prin urmare nu ai avea posibilitatea de a-ti folosi automobilul.

Daca un cyber criminal iti dezactiveaza comanda militara si sistemul de control, iti inchide reteaua de alimentare si reuseste sa-ti prabuseasca sistemul de telecomunicatii nu prea maiai "arme" cu care sa lupti.

Gandeste-te la un stat care s-ar afla fara aceste sisteme, fara putere, fara telecomunicatii, fara sisteme logistice, unde rafturile supermarket-urilor ar fi goale, cardurile de credit nu ar merge si benzinariile ar fi inchise.

Daca liderii marilor puteri internationale nu vor implementa cu succes o strategie de aparare impotriva cyber criminalilor, lumea va pierde cel de-al treilea razboi mondial.

Pentru o buna perioada de timp, ideea de software conceput pentru a provoca daune imense care ar "pune la pamant" cele mai dezvoltate sisteme guvernamentale, parea o idee “science fiction“.

Cu toate ca lumea vorbeste despre un asa numit World War III dupa "chipul si infatisarea" celor doua din urma, ne confruntam cu o crestere a cyber razboaielor, a cyber-terorismului, a criminalitatii informatice si a vandalismului cibernetic.

La inceputul anului 2007, Estonia a fost victima unui cyber atac de proportii gigantice.

Estonia este una din cele mai dependente tari de Internet din lume. 96% din totalul tranzactiilor bancare se fac online, iar cetatenii isi platesc parcarea folosindu-si telefoanele mobile.

Primele atacuri au avut in vizor site-urile guvernamentale, iar mai apoi s-au indreptat catre inchiderea unor site-uri de stiri.

Toate atacurile cibernetice au culminat pe data de 10 mai 2007, cand Hansabanka, cea mai mare banca din Estonia a fost nevoita sa-si inchida operatiunile bancare online, inchizand sute de ATM-uri. Estonia si-a inchis conexiunile cu cu restul lumii.

De asemenea, Coreeea de Sud a fost atacata de nenumarate ori.

In 2009 au fost lansate o serie de atacuri asupra guvernului si a site-urilor financiare.

Mai multe atacuri au avut loc la inceputul acestui an.

Pe 12 aprilie un cyber atac a paralizat reteaua bancii Nonghy timp de o saptamana.

Pe 19 aprilie 2011, Sony a inceput investigarea unui cyber atac, foarte atent planificat, extrem de sofisticat, proiectat sa fure informatii cu caracter personal de pe cartile de credit in scopuri ilegale.

Sony a descoperit ca datele de pe adresele de e-mail si de pe cardurile de credit au fost furate din conturile a 77 de milioane de utilizatori. O ancheta ulterioara a aratat ca informatiile au fost furate de la alte 24,6 milioane de persoane pasionate de jocuri de noroc online.

Astfel de cyber atacuri se infatiseaza sub doua forme.

In primul rand, un utilizator neautorizat reuseste sa stapaneasca de la distanta controlul a mii de computere carora le trimite ordine de a inunda site-urile cu milioane de mesaje.

Sistemele supraincarcate devin saturate si nu mai pot efectua operatiuni de rutina. Acest timp de atac a pus la pamant bancile Hansabanka si Nonghy.

Cea de-a doua forma a atacurilor este mult mai periculoasa.

Cyber criminalul intra in interiorul sistemului, ajunge sa il controleze si il dezactiveaza.

Atacatorul poate planta o "bomba logica" care se va activa intr-un anumit moment cand ar putea sterge sistemul sau ar putea efectua unele functii esentiale.

Stuxnet este un program care a distrus o cincime din centrifugile iraniene si a ajutat la intarzierea, desi nu oprirea totala, a abilitatii Iranului de a face arme nucleare.

Stuxnet are doua componente. Una este destinata sa distruga centrifugile invartindu-le in afara oricarui control.

Cealalta e desprinsa direct din filme. In timp ce masinile se invart aproape de spargere, viermele trimite calculatoarelor date cum ca totul este in regula

Intr-o instalatie nucleara o astfel de bomba ar putea provoca un colaps.

Un alt scenariu este cel in care un cyber atacator ar putea sa utilizeze software-ul pentru a emite ordine.

De exemplu, in cazul unui atac asupra sistemelor de comanda militare, un cyber criminal ar putea trite, cu ajutorul software-ului, informatii deruntante, astfel incat trupele sa atace o tinta gresita.

Lumea va pierde cel de-al III- lea razboi mondial fiindca nu este dispusa sa ne confrunte cu aceasta problema.

Confruntarea este incomoda, costisitoare, implica regulamente si ofera guvernelor o fereastra deschisa in vietile private ale populatiei.

Activitatea curenta a cyber criminalilor ofera dovezi convingatoare ca actualele sistemele pot fi usor de spart, iar multe dintre aceste sisteme au fost deja compromise.

Computerele si USB-urile infectate au introdus deja virusi in numeroase sisteme existente. Iar structura internetului face practic imposibila identificarea sursei in cazul unui atac foarte bine executat.

Este esential ca guvernele sa protejeze sistemelor militare, de control, pe cele care controleaza retele financiare, sistemele de transfer de bani si retele care au puterea controlului electric.

In primul rand, ar trebui sa se deconecteze sistemele importante de la retelele externe si ar trebui ca toti furnizorii de servicii de internet sa instaleze programe de inspectare a pachetelor de date.

Mai mult, agentiile de reglementare ar trebui sa aiba puterea de a impune anumite standarde pentru cyber-securitatea intreprinderilor.

Multe companii se vor opune acestor actiuni.

Multi se vor ingrijora din cauza ca isi vor pierde intimitatea si vor ridica problema intruziunii guvernului in vietile private ale populatiei.

Intr-o lume condusa de internet, puterea a devenit asimetrica. Grupurile mici pot realiza daune imense cu eforturi mici.

SUA este in prezent una din cele mai vulnerabile si mai tentante piete pentru cyber criminali. Ei au o infrastructura comerciala extrem de dezvoltata care este dependenta de internet.

Americanii traiesc intr-o lume care nu poate functiona fara internet, iar Coreea de Nord este prima care ar putea s-o atace.

Intr-o lume guvernata de internet, cel mai bun atac este apararea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac cibernetic, #cyber criminal, #cyber terorism, #razboi cibernetic, #razboi mondial iii, #sisteme guvernamentale, #virusi internet, #world war iii , #Stiri Internet