Bitcoin, in pericol: metoda anonima de a face plati nu mai este acceptata

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 00:00
2353 citiri
Bitcoin, in pericol: metoda anonima de a face plati nu mai este acceptata

Tranzactiile cu Bitcoin sunt tot mai controlate, iar moneda digitala nu mai poate ascunde cine este in spatele ei, dupa arestarea omului de afaceri Charlie Sherm, la New York.

Pierderea anonimatului ar putea atrage tot mai putini potentiali utilizatori, sunt de parere expertii.

Sherm, in varsta de 24 de ani, detine o parte dintr-un bar din Manhattan care accepta plata cu Bitcoin, arata Financial Express.

Jacob Dienelt, care tranzactioneaza si el Bitcoin, si asumat, oarecum, rolul de purtator de cuvant al unei comunitati vizate de autoritaile care incearca sa opreasca activitatile ilegale care au la baza aceasta moneda.

Sherm a demisionat din functia de vicepresedinte al fundatiei Bitcoin

El a spus ca vrea ca lumea sa stie ca Sherm, care a fost acuzat de spalare de bani si care face tranzactii monetare fara licenta, nu este infractor. Sherm, care a demisionat din functia de vicepresedinte al fundatiei Bitcoin dupa ce a fost arestat, a pledat nevinovat, a spus avocatul sau Keith Miller.

Un lucru este clar dupa o saptamana in care Sherm a fost arestat si a fost interogat de autoritatile financiare din New York: utilizatorii Bitcoin au descoperit ca metoda anonima de a face plati nu mai este acceptata. Cercetarile intense vor elimina anonimatul utilizatorilor acestei moneda, care a fost principalul punct de atractie.

Traderii Bitcoin trebuie sa informeze autoritatile despre tranzactile suspecte

Presiunea asupra traderilor Bitcoin, care nu sunt sustinuti de un guvern sau o banca centrala si a carei valoare fluctueaza in functie de cerere, este sa raspunda cererii de informatii din partea autoritatilor sau sa raspunda acuzatiilor aduse.

Autoritatile nu doar intervin atunci cand banuiesc pe cineva de activitati infractionale, ci vor sa stabileasca reguli pentru utilizatorii Bitcoin, similar cu cele din sistemul bancar si cel financiar traditional. Mai exact, vor sa fie informate despre orice tranzactie suspecta. Autoritatile financiare din New York chiar au adus ideea de a crea "BitLicense", un fel de licenta bancare, pentru aceia care asigura "piete" unde Bitcoin poate fi schimbat in dolari sau alte monede.

Ross Ulbricht, 29 de ani, a fost acuzat in octombrie de relatii cu traficanti de droguri, spalare de bani si infractiuni cibernetice. Procurorii l-au acuzat pe Ulbricht de implicare in piata "Silk Road", unde, spun ei, se vand droguri si servicii ilegale cu plata in Bitcoin. El si-a mentinut nevinovatia prin avocatul sau.

Acum, tranzactiile cu Bitcoin vor trebui sa se desfasoare, probabil, prin piata bancara sau cel putin sa tina cont de anumite reguli impotriva spalarii banilor, sa pastreze identitatea clietilor si sa raporteze orice tranzactie suspecta. Autoritatile au demostrat ca moneda digitala nu mai poate ascunde cine este in spatele ei.

#bitcoin sherm, #probleme bitcoin, #autoritati bitcoin , #Stiri IT