Aparatura conectata la Internet risipeste energie de 80 de miliarde de dolari, anual

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:20
1593 citiri
Aparatura conectata la Internet risipeste energie de 80 de miliarde de dolari, anual

Cele aproximativ 14 miliarde dispozitive electronice conectate la Internet, existente in prezent la nivel mondial, risipesc anual energie electrica in valoare de circa 80 de miliarde de dolari din cauza unor tehnologii ineficiente, iar problema se va agrava pana in 2020, cand electricitatea risipita de aceste dispozitive se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an, se arata intr-un studiu publicat miercuri de Agentia Internationala a Energiei, transmite AFP.

Potrivit acestui raport, in 2013, dispozitive electronice conectate la Internet, de genul modemuri, imprimante si console de jocuri video, au consumat o cantitate de energie de aproximativ 616 terawati ora, cea mai mare parte in timp ce dispozitivele erau in modul standby. In plus, din cantitatea totala aproximativ 400 de terawati ora a fost risipita din cauza unor tehnologii ineficiente.

"Problema nu este ca aceste dispozitive sunt deseori in modul standby, ci mai degraba ca utilizeaza mai multe electricitate decat ar trebui pentru a mentine conexiunea si a comunica cu reteaua", a declarat directorul IEA, Maria Van der Hoeven.

"Numai prin utilizarea celor mai bune tehnologii existente in prezent, astfel de dispozitive ar putea efectua aceleasi sarcini in standby, dar ar consuma o cantitate de energie cu 65% mai mica", a adaugat Maria Van der Hoeven.

IEA avertizeaza ca cererea de energie este in crestere pe masura ce conectivitatea la retea se extinde la dispozitive precum frigidere sau masini de spalat. Gratie utilizarii acestor echipamente, numarul dispozitivelor care permit accesul la retea ar urma sa ajunga la 50 de miliarde de unitati pana in 2020 si la 100 de miliarde in deceniul urmator.

In acest sens, imbunatatirea eficientei energetice a dispozitivelor conectate la retea ar putea economisi o cantitate de energie de 600 de terawati, adica echivalentul inchiderii a 200 de termocentrale standard pe carbune cu o capacitate de 500 de megawati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dispozitive electronice internet, #consum energie electrica, #utilizatori internet , #Utilizatori internet