Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valentina Frangu, Dell EMC Romania:

Cum pot participa organizatiile guvernamentale la transformarea digitala fara sa depaseasca bugetele de care dispun?

Cum pot participa organizatiile guvernamentale la transformarea digitala fara sa depaseasca bugetele de care dispun?


Guvernele europene se concentreaza tot mai mult pe ajustarea strategiilor lor digitale si a mediilor de procesare a datelor pentru a facilita o mai buna colaborare interdepartamentala. Este o misiune foarte importanta pentru indeplinirea careia trebuie adoptat un management mai bun al datelor prin utilizarea unor dispozitive multiplu conectate in urmatorii cinci ani si dincolo de acest orizont.

Aceasta cerere pentru inovatie tehnologica vine intr-un moment de relativa austeritate si de constrangeri asupra bugetelor publice din intreaga Europa. Organizatiile din sectorul public se confrunta cu provocarea furnizarii de actualizari pentru IT-ul de natura transformationala, a facilitarii unei colaborari mai bune si a mentinerii in siguranta a imenselor volume de date critice legate de cetateni, totul in conditiile micsorarii bugetului per capita.

Aici pot veni in ajutor implementarile de tehnologii precum Virtual Desktop Infrastructure (VDI), adica practica de gazduire a unui sistem de operare desktop in cadrul unei masini virtuale care ruleaza pe un server centralizat.

O astfel de abordare faciliteaza munca securizata in conditii de mobilitate, colaborarea flexibila si securitatea datelor cu incarcari mici de gestiune si, simultan, cu reducerea costurilor IT in timp.

Cum poate deveni VDI o solutie pentru organizatiile din sectorul public, precum autoritatile guvernamentale si scolile?

Gestiunea IT-ului actual

Ca sa adopte schimbarea digitala, sectorul public trebuie sa se afle in pozitia in care IT-ul este gestionat eficient si cu costuri optime, in acelasi timp operand intr-un mediu deschis la inovare.

Prin folosirea VDI se pot instala rapid elemente noi de hardware si software intr-o retea de tip guvernamental, cu dispozitive gestionate si actualizate central, precum si cu reducerea incarcarilor de lucru si a cheltuielilor IT.
Gestiunea eficienta a actualizarilor si securitatii datelor stimuleaza organizatiile din sectorul public sa implementeze practici tehnologice inovatoare.

Imputernicirea departamentelor disparate si cresterea colaborarii

In sectorul guvernamental, in educatie si sanatate unul dintre principalele obiective
ale transformarii digitale este reducerea fragmentarii tehnologice si cresterea comunicarii si colaborarii intre departamente in cadrul sistemelor unificate.

O solutie IT care gazduieste date si aplicatii in centrul de date permite salariatilor sa acceseze instrumentele si resursele de care au nevoie, oriunde s-ar afla si, cel mai important, in siguranta.

Este un aspect extrem de important pentru miile de angajati mobili sau la distanta din sectorul public, care lucreaza pe teren in cazul anumitor tipuri de servicii publice.

Un beneficiu suplimentar este acela ca, din moment ce angajatii din sectorul public pot accesa aplicatiile si datele chiar si pe durata deplasarilor, se pot eficientiza semnificativ serviciile in zona de planificare imobiliara si gestiune de birou, reducandu-se, totodata, costurile care ar putea impiedica progresul si inovatia.

Mentinerea datelor personale in siguranta

Guvernele si organizatiile din sectorul public sunt gardienii unora din cele mai mari colectii de date personale ale cetatenilor, de la inregistrari de sanatate, la registre electorale.

Cum amenintarile de securitate cresc, atat ca frecventa, cat si ca modalitate de operare, practicile securizate IT devin de o importanta cruciala.

Toate organizatiile guvernamentale trebuie sa dispuna de vizibilitate completa si de control asupra locurilor de depozitare a datelor critice -incluzand aici reglementarea General Data Protection Regulation (GDPR) a Uniunii Europene,care urmeaza sa intre curand in vigoare.

In modelul VDI, toate datele sunt centralizate pe server in loc sa fie diseminate aleatoriu intr-un paienjenis de dispozitive. Aceasta caracteristica le permite organizatiilor sa obtina informatii relevante despre datele detinute si despre locul de depozitare a acestora (securizata sau altfel).

Avand o astfel de structura implementata, procesul de auditare pentru dovedirea conformitatii cu reglementarile este simplificat. In plus, angajatii care folosesc desktopuri virtuale pot sa interactioneze si sa utilizeze date importante fara ca acestea sa fie vulnerabile la atacuri sau scenarii infractionale.

Odata instalata o solutie software de securitate corecta in punctele terminale, si fara ca vreo data sa fie stocata pe vreun dispozitiv anume, atacurile de tip ransomware pot fi anihilate lejer, deoarece atacatorii sunt lipsiti de capacitatea de a supune sisteme individuale unor cereri de rascumparare. Acest aspect este indeosebi important, pe masura ce numarul de dispositive aflate in uz in organizatii continua sa creasca permanent.

Stimularea inovatiei cu bugete in scadere

Echipele IT din sectorul public se confrunta cu o presiune paradoxala de intensificare a inovatiei tehnologice in conditiile in care bugetele scad. Odata cu inasprirea reglementarilor legate de date si cu sofisticarea tehnicilor de piraterie cibernetica, devine mai important ca niciodata ca guvernele sa foloseasca eficient tehnologia, in sensul securizarii punctelor de acces in retea si a asigurarii unor capabilitati suficiente de stocare date si raportare.

Abordarea de tip centralizat a modelului VDI ofera o platforma pe baza careia aceste organizatii pot incepe sa-si implementeze strategiile transformationale pe care si le-au propus.

Deoarece are costuri de implementare reduse si asigura, totodata, posibilitatea actualizarii permanente, un management facil si siguranta pentru pastrarea datelor publice, o astfel de abordare reprezinta o solutie viabila pentru organizatiile din sectorul guvernamental care trebuie sa faca fata unor presiuni in crestere.

Valentina Frangu, Sales Team Leader, Mid Market Division, Dell EMC Romania

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 954 ori