Eurostat: Romania, pe ultimul loc din UE la accesarea internetului in 2013

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:40
2090 citiri
Eurostat: Romania, pe ultimul loc din UE la accesarea internetului in 2013

Circa 42% dintre romani nu au utilizat niciodata internetul, dublu fata de nivelul din Uniunea Europeana, iar serviciile online ale autoritatilor sunt accesate de numai 5% din populatia Romaniei, comparativ cu o medie de 41% in UE, potrivit datelor Eurostat, institutul de statistica al CE.

Procentajul romanilor care nu au utilizat niciodata internetul este apropiat de cel din Bulgaria (41%), se arata intr-un comunicat al Eurostat. In top urmeaza Grecia, unde 36% din populatie nu a accesat internetul, Italia (34%), Portugalia (33%) si Polonia (32%).

Totodata, 32% dintre romani spun ca acceseaza zilnic internetul, iar 13% saptamanal, in timp ce 58% dintre gospodarii Romaniei au acces la internet, iar 56% la dispozitie viteze broadband.

La nivelul UE, 79% din populatie are acces la internet, iar 76% la servicii in banda larga. Totodata, 62% dintre europeni intra zilnic pe net, 10% saptamanal, iar 21% nu au utilizat niciodata internetul.

Romania sta de departe cel mai prost in ceea ce priveste utilizarea serviciilor online ale statului. Cu o rata de accesare de numai 5%, Romania este cu mult in urma Italiei (21%) si Bulgariei (23%), in timp ce la nivelul UE 41% dintre cetateni isi platesc taxele online sau utilizeaza servicii oferite de guvern si autoritatile locale pe internet.

Clasamentul Eurostat al folosirii si accesului la internet in UE in 2013

Dintre putinii romani care acceseaza servicii ale statului pe internet, mai mult de jumatate, respectiv 54%, isi gestioneaza taxele online, 25% solicita diverse documente personale, iar 27% revendica transferuri sociale, se arata in raportul Eurostat.

Serviciile online ale statului sunt cel mai solicitate in tarile nordice si Olanda. In Danemarca, 85% din cetateni acceseaza astfel de servicii, urmata de Olanda (79%), Suedia (78%), Finlanda (69%), Franta (60%), Luxemburg (56%), Austria (54%) si Slovenia (52%). Majoritatea europenilor care utilizeaza serviciile online ale statului o fac pentru a-si gestiona taxele.

Datele provin dintr-un sondaj in randul persoanelor cu varsta intre 16-74 de ani, derulat in trimestrul al doilea al acestui an. Intrebarile din sondaj s-au referit la utilizarea, frecventa accesarii internetului si natura activitatilor online din ultimele trei luni, precum si folosirea serviciilor publice puse la dispozitie de autoritati pe internet in ultimele 12 luni, precum taxe, securitate sociala, sanatate sau educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acces internet, #accesare servicii online, #utilizatori internet , #Utilizatori internet