Google si noua politica de confidentialitate: Abuz pentru utilizator

Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:41
3427 citiri
Google si noua politica de confidentialitate: Abuz pentru utilizator

Mai multi avocati din cadrul unei asociatii nationale de profil din Statele Unite au trimis o scrisoare directorului executiv al Google, Larry Page, prin intermediul careia isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca politica unica de confidentialitate Google invadeaza intimitatea utilizatorilor.

Google a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca va consolida cele peste 60 de politici de confidentialitate ale serviciilor sale intr-o singura astfel de politica.

Politica unica de confidentialitate va fi activata incepand cu luna martie. De la aceasta data, va exista o singura modalitate prin care utilizatorii serviciilor Google vor accepta sau nu politica de confidentalitate.

Oficialii Google au insistat ca noua politica simplifica lucrurile, dar reprezentantii diverselor categorii de utilizatori au protestat. In cazul in care noua politica de confidentialitate nu este acceptata, utilizatorul nu va mai putea folosi niciun serviciu Google.

In cazul in care utilizatorul accepta noua politica de confidentialitate a Google isi asuma faptul ca gigantul motor de cautare va avea acces la datele sale confidentiale prin intermediul tuturor serviciilor, chiar daca utilizatorul nu foloseste decat unul dintre ele, sa zicem Gmail.

"Noua politica de confidentialitate a Google este inacceptabila din mai multe motive", au scris avocatii.

"La un nivel fundamental, politica pare a invada intimitatea consumatorului prin dispunerea datelor confidentiale in mod automat in toate serviciile si produsele Google".

Consumatorii, au mai scris avocatii, nu au de ales daca doresc sa-si pastreze istoricul navigarii pe Internet in mod separat de e-mail-uri. Acest lucru inseamna o "invadare a intimitatii" care va fi "prea scumpa pentru multi utilizatori".

De aceasta invadare a intimitatii nu vor scapa nici utilizatorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android, care cumuleaza aproape 50% din piata de smartphone-uri din Statele Unite. Pentru acesti consumatori, evitarea politicii Google inseamna pur si simplu cumpararea unui telefon care, deodata, devine prea scump.

Potrivit specialistilor, noua politica de confidentialitate a Google ii face pe utilizatori vulnerabili in fata furtului de identitate, mai ales daca schimbul de informatii va avea loc si intre aplicatiile pentru telefonul mobil.

Ce informatii colecteaza Google

Potrivit noii politici de confidentialitate, Google colecteaza de la informatii de baza, cum ar fi limba pe care o vorbiti, pana la date mai complexe, cum ar fi anunturile pe care le veti considera cele mai utile sau persoanele cu care aveti o relatie de prietenie in mediul online.

La crearea unui cont nou Google, utilizatorului i se solicita informatii cu caracter personal, cum ar fi numele, adresa de e-mail, numarul de telefon sau de carte de credit.

In functie de modul in care utilizatorul navigheaza pe Internet sau in functie de tipul de calculator pe care il foloseste utilizatorul, Google poate obtine informatii despre modelul de hardware, versiunea sistemului de operare, identificatorii unici ai dispozitivului si informatii despre reteaua mobila, inclusiv numarul de telefon.

Citeste documentul Google (in limba romana).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noua politica de confidentialitate Google, #intimitatea utilizatorului Google, #date confidentiale Google , #Utilizatori internet