Internetul tuturor posibilitatilor - se pregatesc afaceri de miliarde de dolari

Marti, 17 Martie 2015, ora 11:41
3039 citiri
Internetul tuturor posibilitatilor - se pregatesc afaceri de miliarde de dolari
Foto: Zehraoney

Conceptul Internet of Everything (IoE) ar urma sa aduca in economia globala 19 trilioane de dolari, in urmatorul deceniu, prin intermdiul startup-urilor din acest domeniu revolutionar.

IoE mizeaza pe conectarea dispozitivelor smart, a datelor, a proceselor de prelucrare a acestora si a persoanelor, dar si pe eliminarea interactiunii umane pentru gestionarea unor probleme din viata de zi cu zi, arata compania IT Cisco.

"Adevarata revolutie industriala incepe aici", considera Phil Smith, directorul Cisco pentru Marea Britanie si Irlanda, citat de cotidianul The Telegraph.

In Marea Britanie, IoE ar urma sa genereze oportunitati de afaceri de 100 de miliarde de lire sterline in urmatorii 10 ani, conform datelor Cisco.

Internetul e in toate

De la un frigider inteligent capabil sa comande online rezerve de lapte, oua sau alte alimente cand stocurile se reduc, pana la sisteme autonome de monitorizare a sanatatii varstnicilor sau a speciilor aflate in pericol de extinctie, internetul pare sa invadeze mai toate aspectele vietii cotidiene.

In estimarea Cisco, afacerile din sanatate ar avea de castigat aproximativ 48 de miliarde de lire sterline prin adoptarea dispozitivelor IoE, cum ar fi bratarile sau ceasurile portabile cu functii de monitorizare a sanatatii: ritm cardiac, tensiune sau nivelul de oxigenare al corpului.

In prezent, peste 1,8 milioane de persoane din Marea Britanie sunt monitorizate in cadrul sistemului "telecare", iar numarul acestora ar putea creste la 3 milioane pana in 2017, conform estimarilor autoritatilor din Sanatate.

Trendul IoE merge mult mai departe, printre castigatori numarandu-se si comerciantii (37 miliarde lire sterline), companiile de transport (11 miliarde) si startup-urile din sectorul energetic (7 miliarde lire).

Domeniu cu potential imens

In prezent, aproximativ un miliard de dispozitive inteligente sunt folosite in toate lumea.

Expertii Cisco estimeaza ca aparatele smart din 2020 vor fi in numar de 50 de miliarde.

Este un domeniu cu potential imens din moment ce, in prezent, doar un procent din populatia lumii este conectata la tehnologia smart.

"Afacerile startup au sansa de a transforma radical industrii intregi prin eliminarea ineficientei, coordonarea proceselor selective sau de productie si asigurarea unei expriente mai confortabile pentru pacienti, pasageri sau publicul larg", se arata in raportul Cisco.

Primul val

La o prima strigare, Cisco a identificat peste 200 de afaceri startup din Marea Britanie si Irlanda care exploreaza domeniul IoE, chiar daca sunt abia la inceput.

Insa atractia IoE se resimte atat in randul startup-urilor, cat si cadrul companiilor mari.

"Comunitatea startup din Marea Britanie este o sursa importanta de inovatie si suntem siguri ca asistam doar la un prim val in acest sector", considera Phil Smith.

#evolutie internet, #afaceri startup IoE Marea Britanie, #revolutie tehnologii industriale , #Utilizatori internet