Top 100 InfoTech

Marti, 10 Iulie 2007, ora 16:26
1733 citiri

BusinessWeek Romania publica editia de anul acesta a InfoTech 100- Top 100 companii de IT&C si analizeaza prestatia Romaniei in lupta dintre gigantii globali ai tehnologiei.

Telefonie si IT

Amazon este compania care ocupa primul loc in top InfoTech 100. Este urmata de America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobila din America de Sud si de Telefonica, gigantul spaniol de telefonie mobila. Topul contine o serie de mari surprize, companii globale de IT extrem de cunoscute care insa nu au ajuns in primii 100 de jucatori de profil. Motivele tin in primul rand de lipsa inovatiei, de planificare strategica gresita.

Solutia gasita de primii jucatori in tehnologie din lume pe o piata din ce in ce mai saturata a fost reinventarea. Aceste companii au avut inspiratia de a se reinventa intr-un mod constant, de la servicii pana la mediile de marketing utilizate.

Internetul face diferenta

Mai mult, internetul este factorul care a reusit sa schimbe doua industrii diferite, telecomunicatiile si industria de cablu, si care a facut diferenta intre primele locuri ale topului.

Romania nu se afla in top

Romania nu are nici un jucator in acest top, dar vanzarile reprezentantelor locale ale gigantilor din top au influentat clasamentul. Microsoft, Oracle si Cosmote sunt companiile din Top InfoTech 100 ale caror vanzari in Romania au influentat considerabil pozitia pe piata Europei de Sud Est. Vanzarile bune de Windows Vista in Romania, o tara in care piratarea software este o practica curenta, spun multe despre locul Romaniei pe harta companiilor din InfoTech 100.

Criterii de selectare

Metodologia topului a luat in considerare patru criterii : rentabilitatea capitalurilor, profitul actionarilor, cresterile de venit si veniturile totale. In etapa incipenta, BusinessWeek a pornit de la datele Standard&Poor Compustat, o divizie a McGraw-Hill care detine informatii despre 28 000 corporatii cotate la Bursa, dintre care s-au selectat doar companiile din domeniul tehnic. Pentru a se califica, veniturile companiilor trebuiau sa depaseasca 300 de milioane de dolari. Au fost eliminate si companiile de telefonice care detineau monopol in tarile de origine.

<b>Bloombiz</b>