Clasament European si Mondial al Vitezei de Internet 2017

Luni, 10 Iulie 2017, ora 10:30
5434 citiri
Clasament European si Mondial al Vitezei de Internet 2017

Akamai a publicat raportul "State of Internet" referitor la Q1 2017, in care ilustreaza clasamentul vitezei de internet la nivel mondial si european. Komparatorul.ro, portalul de comparatie tarifara, continua analiza referitoare la situatia internetului din Romania si din lume, subliniind pentru primul trimestru o usoara scadere a tarii noastre fata de rezultatele trimestrelor precedente.

Romania, de fapt, s-a situat pentru o lunga perioada de timp in top ten mondial pentru viteza de varf, si pe primul loc in Europa; pentru primul trimestru 2017, insa, Romania se afla pe locul 12 mondial si pierde locul 1 european, ajungand pe cel de-al doilea loc.

1. Clasamentul Vitezei de internet in Europa: Suedia pe primul loc pentru viteza de varf, Romania pe locul doi

Analizand clasamentul european al vitezei de varf, asistam la o schimbare semnificativa in ceea ce priveste primele pozitii: in comparatie cu rezultatele din ultimele rapoarte, Romania nu mai este lider, aceasta pozitie fiind ocupata in primul semestru 2017 de Suedia, cu o valoare de 95,3 Mbps.

Romania, in schimb, se opreste la 95 Mbps. Cu toate acestea, ambele tari prezinta o imbunatatire fata de primul trimestru din 2016: Suedia creste cu 20%, in timp ce Romania creste cu 15%. Valoarea Suediei de pe prima pozitie, este aproximativ de trei ori mai mare decat cea inregistrata de Cipru, de 35,4 Mbps, care ocupa ultimul loc in clasament.

Pentru a afla de ce viteza de conexiune beneficiati, puteti folosi Speed Testul pus la dispozitie, care poate fi accesat atat de pe calculator, cat si de pe telefonul mobil: acceseaza internet speed test pentru a verifica viteza conexiunii tale.

Clasamentul european al vitezei de conectare la internet: valorile arata viteza de varf

Toate tarile din clasament prezinta imbunatatiri fata de aceeasi perioada a anului 2016, mai putin Luxemburg, care inregistreaza o scadere de 1,9%.

Ultimele pozitii sunt ocupate de aceleasi tari pe care le regasim in ultima parte a clasamentului referitor la viteza medie: mai exact, gasim Croatia, Italia, Franta, Grecia si, in cele din urma, Cipru cu un range de valori care merg de la 54,8 Mbps pentru Croatia, pana la 35,4 pentru Cipru.

Italia se afla pe locul 28, cu o valoare de 51 Mbps, in crestere de 40% fata de anul precedent. Aceasta crestere este mai mica decat cea a Croatiei, care creste cu 54%.

1.1. CLASAMENT EUROPEAN - VITEZA DE VARF

*Procentajul referitor la variatiile vitezei de varf fata de ultimul trimestru din 2016 nu este disponibil in Raportul Akamai Q1 2017.

Graficul ilustreaza tendinta vitezei medii si de varf in Romania pentru perioada 2009-2017

2. Clasamentul Vitezei de internet in Europa: Norvegia pe primul loc la Viteza Medie

Clasamentul european al vitezei medii ramane aproape neschimbat fata de trimestrul precedent: primele trei locuri sunt ocupate, la fel ca in ultimul trimestru 2016, de Norvegia, Suedia si Elvetia, cu toate ca valorile sunt un pic in scadere pentru primele doua; Norvegia inregistreaza o mica scadere de 0,4%, cu o valoare de 23,5 Mbps, in timp ce Suedia scade cu 1,3%, cu o valoare de 22,3 Mbps.

Cresc in schimb valorile celor doua tari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cu procente pozitive, de 10% si respectiv de 9,2%.

Elvetia, care ocupa al treilea loc, creste cu 2,1% fata de trimestrul precedent, si cu 16% fata de 2016, avand o valoare de 21,7 Mbps.

Romania, pe locul 7 in Europa, inregistreaza o viteza medie de 17 Mbps, cu o crestere de 5,4% fata de trimestrul precedent, si de 5,7% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Ultimele pozitii pentru primul trimestru al anului 2017 sunt ocupate tot de Franta, Italia, Croatia, Grecia si Cipru. Aceste tari, cu valori cuprinse intre 10,8 Mbps pentru Franta si 6,9 Mbps pentru Cipru, inregistreaza totusi o crestere (mai putin Cipru, care scade), fata de trimestrul precedent si de aceeasi perioada a anului 2016. Mai exact, Franta si Italia (care ocupa locurile 27 si 28) cresc cu 7,4%, respectiv 6,2% fata de trimestrul precedet, in timp ce Croatia si Grecia, cu 5% si 4,9%.

Cresterile anuale sunt, in schimb, de 8,9% pentru Franta, de 13% pentru Italia, de 16% pentru Croatia si de 0,3% pentru Grecia. Cipru, care ocupa ultimul loc, are o scadere de 2,8% fata de trimestrul precedent si de 3,6% fata de primul trimestru din 2016.

2.1. CLASAMENT EUROPEAN - VITEZA MEDIE

3. Clasamentul Mondial al Vitezei de Internet: Asia este lider la viteza de varf

Primul trimestru 2017 confirma indubitabil superioritatea, la nivel mondial, a tarilor asiatice in ceea ce priveste viteza de varf.

Pe prima pozitie a clasamentului se afla Singapore, cu o viteza de 184,5 Mbps, in crestere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului 2016; aceasta viteza este aproximativ de doua ori mai mare decat cea a Suediei, singura tara europeana din clasament, care ocupa locul 10 cu o valoare de 95,3 Mbps.

In acest clasament, tarile asiatice (Singapore, Macao, Mongolia, Hong Kong si Coreea de Sud) ocupa primele 5 locuri, in timp ce locul 6 este ocupat de Jersey, un new entry care, cu o valoare de 108,4 Mbps, inregistreaza o crestere de 40% fata de anul precedent.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2016, Romania nu mai este prezenta, aceasta pierzand si primul loc in clasamentul european al vitezei de varf.

Protagonista celei mai mari cresteri an dupa an este totusi Mongolia, un alt new entry al clasamentului care se afla pe locul 3 cu o valoarede 131,1 Mbps, in crestere cu 63% fata de anul precedent.

3.1. CLASAMENT MONDIAL - VITEZA DE VARF

4. Clasamentul Mondial al Vitezei de Internet: Rezultatele Vitezei Medii

Clasamentul mondial cu privire la viteza medie ramane aproape neschimbat fata de ultima analiza a anului trecut: primele 5 locuri, ocupate de Coreea de Sud, Norvegia, Suedia, Hong Kong si Elvetia, sunt aceleasi.

Singura noutate consta in intrarea pe a zecea pozitie a Statelor Unite (loc ocupat de Olanda in ultimul trimestru al anului 2016, absenta acum), cu o valoare de 18,7 Mbps, in crestere cu 8,8% fata de trimestrul precedent, si de 22% fata de aceeasi perioada a lui 2016.

Scad vitezele medii ale Norvegiei, Suediei si Hong Kongului fata de trimestrul precedent, dar scaderea cea mai semnificativa este cea a Danemarcei care, cu o scadere de 2,9% trece de pe locul 6 pe locul 9.

4.1. CLASAMENT MONDIAL - VITEZA MEDIE

5. Situatia Internetului in Romania

Romania continua sa aiba una dintre cele mai rapide viteze de internet din Europa. Cu toate acestea, valoarea vitezei de varf, de 95 Mbps, nu a fost suficienta pentru a intra in topul 10 al vitezei de varf mondiale, chiar daca valaorea indica o crestere de 15% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Pana anul trecut, Romania se afla in top 10 si pe primul loc in Europa: in primul trimestru din 2017, s-a pozitionat insa pe locul 12 mondial si pe locul 2 in Europa, in favoarea Suediei care ocupa primul loc in Europa si locul 10 mondial.

Cu privire la viteza medie, tara noastra se afla pe locul 7 in Europa si pe locul 13 mondial, cu o valoare de 17 Mbps, in crestere cu 5,4% fata de trimestrul precedent si de 5,7% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

Aruncand o privire la cresterea vitezei de internet in Romania din 2008 in 2017, in baza diverselor rezultate ale Akamai din acesti ani, observam o crestere lenta dar destul de constanta in ceea ce priveste viteza medie, care inregistreaza o crestere semnificativa de valoare intre 2015 si 2016.

Referitor la viteza de varf, se observa o importanta crestere incepand din anul 2014, probabil datorita Planului national pentru banda ultra larga, al carui scop este acela de a dota toti romanii cu o conexiune la internet cu viteza minima de 30 Mbps.

Din rezultate reiese faptul ca 40% dintre conexiunile la internet sunt egale sau mai mari de 15 Mbps, in crestere cu 14% fata de ultimul trimestru al anului 2016: aproape jumatate dintre utilizatori pot naviga prin banda ultra larga, ceea ce denota un angajament constant in atingerea obiectivului de dezvoltare nationala a infrastructurii.

Komparatorul.ro este un portal de comparare a tarifelor care in momentul de fata permite compararea tarifelor prezente pe piata telefoniei s a televiziunii, un serviciu nou in Romania, menit sa faciliteze cautarea si sa scoata in evidenta cele mai convenabile oferte valabile in momentul de fata; intr-o etapa succesiva, vor fi introduse servicii de comparare pentru piata imprumuturilor imobiliare.

Acesta ia nastere in urma experientei de succes a portalului Komparatore.it, lider in Italia in ceea ce priveste compatatia tarifara pentru telefonie, internet si televiziune.

Companiile de telecomunicatii comparate sunt Vodafone, Orange, Telecom, Digi, UPC si Intersat.

Intra pe Komparatorul.ro pentru a descoperi si a compara toate ofertele de internet pentru acasa si pentru mobil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#clasament viteza internet 2017 , #Viteza internet