ALDE voteaza impotriva ACTA

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:56
1284 citiri
ALDE voteaza impotriva ACTA

Alianta Democratilor si Liberalilor Europeni din Parlamentul European a anuntat ca nu va sustine Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), a anuntat europarlamentarul Cristian Busoi.

Europarlamentarul roman a precizat ca ALDE respecta dreptul la proprietate intelectuala, dar a subliniat ca acordul discutat nu este satisfacator.

"Am decis sa respingem acest tratat acum fara a mai astepta formularea unei opinii a Curtii Europene de Justitie, ce poate dura chiar si doi ani, pentru ca apoi sa il respingem. O renegociere rapida a conditiilor tratatului ar duce la finalizarea sa cat mai curand, cu un rezultat pozitiv pentru protectia drepturilor de proprietate intelectuala, a spus el intr-un comunicat.

La randul sau, liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a explicat ca formatiunea pune accent pe drepturile si libertatile fundamentale. "Avem dubii serioase ca ACTA respecta un echilibru intre aceste aspecte. Sprijinim in continuare eforturile de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala, bazate pe o abordare sectoriala, sustinute de un mandat transparent si public", a adaugat el.

Societatea civila din Romania, dar si din Europa a atacat cu vehementa, in ultimele luni, acest tratat, iar ALDE a luat in considerare aceste ingrijorari, mai ales ca au fost foarte multe neclaritati cu privire la aplicarea practica a tratatului, se precizeaza intr-un comunicat.

In ianuarie, 22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat Acordul impotriva pirateriei informatice. Criticii spun ca tratatul ar duce la o monitorizare mult prea intruziva si la cenzura. Pe langa aceste tari, acordul a mai fost semnat de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud. Ulterior, numeroase state, inclusiv Romania, au suspendat procedura de ratificare.

A doua zi dupa semnare, raportorul Parlamentului European pentru acord, Kader Arif, a demisionat, denuntand manevre de culise ale oficialilor care pregatesc tratatul. Decizia lui Arif de a demisiona a intervenit in urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanti au iesit in strada dupa semnarea acordului.

Tratatul a provocat controverse inca de la publicarea primelor discutii in acest sens, de catre Wikileaks, in 2008 - la doi ani dupa lansarea negocierilor. Detaliile au fost confirmate in 2010.

Criticii acordului sustin, printre altele, ca ACTA favorizeaza incalcarea drepturile utilizatorilor de internet printr-un control asupra datelor confidentiale ale acestora. Cu toate acestea, ACTA (Acord comercial impotriva bunurilor contrafacute) nu se refera doar la mediul online, ci la orice tip de comert cu bunuri contrafacute.

Comisia Europeana a decis sa consulte Curtea Europeana de Justitie pentru a stabili daca ACTA incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

#ALDE vot ACTA, #vot ACTA, #Parlament European ACTA , #Web