Boc, despre conditiile in care Romania a semnat ACTA: Nu detin informatii

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 13:33
2038 citiri
Boc, despre conditiile in care Romania a semnat ACTA: Nu detin informatii

Premierul Boc a spus sambata ca nu detine momentan informatii despre conditiile in care Romania a adoptat Acordul comercial impotriva bunurilor contrafacute (ACTA).

La finalul comandamentului de iarna de la MAI, Boc a fost interpelat de o jurnalista, care i-a spus despre "discutiile aprinse" despre modul in care ACTA a fost asumat de Romania. "Sunt acuzatii ca Guvernul a negociat, a aprobat acest tratat fara dezbatere publica", i-a spus jurnalista lui Boc.

"Nu am datele sa ma pot pronunta in acest moment cu privire la intrebarea dvs, nu am o asemenea informatie", a replicat premierul.

Joi, 22 de state membre UE, inclusiv Romania, au semnat acordul. Pe langa aceste tari, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.

Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatica ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denuntand manevre de culise ale oficialilor care pregatesc tratatul, relateaza BBC News. Decizia lui Arif de a demisiona intervine in urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanti au iesit in strada dupa semnarea acordului.

Arif a criticat eforturile de a impune masurile prevazute in documente inainte de discutii. "Condamn intregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civila, lipsa de transparenta de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara sa fie oferita nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului, oferite in mai multe rezolutii ale adunarii noastre", a spus el.

Criticii acordului sustin, printre altele, ca ACTA favorizeaza incalcarea drepturile utilizatorilor de internet printr-un control asupra datelor confidentiale ale acestora. Cu toate acestea, ACTA (Acord comercial impotriva bunurilor contrafacute) nu se refera doar la mediul online, ci la orice tip de comert cu bunuri contrafacute.

Presedintele PSD Victor Ponta sustine ca in cazul in care va ajunge la guvernare se obliga sa suspende aplicarea ACTA in Romania "pana ce nu va avea loc o dezbatere publica" despre acest acord. "Guvernul trebuie sa explice de ce a semnat ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica! Cand vom ajunge la guvernare, ma oblig sa suspend aplicarea ACTA (n.r. in Romania), pana ce nu va avea loc o dezbatere publica", a scris pesedistul pe Facebook si ulterior intr-un comunicat.

#Emil Boc ACTA, #ACTA Romania, #acord bunuri contrafacute Romania , #Web