De ce nu pot teroristii sa darame Internetul

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 11:07
2542 citiri
De ce nu pot teroristii sa darame Internetul

O intrebare care apare frecvent pe site-urile de Q&A este "de ce nu au reusit teroristii sa darame Internetul". Raspunsul este simplu: pentru ca nu vor. Implica eforturi prea mari si, chiar daca ar reusi, ar crea mai mult discomfort decat haos. 

In orice caz, ar fi o victorie foarte scurta, putine atacuri virtuale dureaza mai mult de cateva ore, potrivit PC World.

Potrivit unui raport al OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), nu exista riscul unui atac virtual singular care sa fie atat de puternic incat consecintele sa fie comparate cu cele ale unei pandemii, dezastru natural sau prabusire a sistemului financiar global.

Cu toate acestea, autorii raportului evidentiaza ca un ciber-atac comis in timpul unui dezastru natural, spre exemplu, poate duce la un numar crescut de victime.

In timpul unui cutremur, coordonarea trupelor de interventie ar fi infinit mai grea fara sistemele de comunicatii, in cazul in care acestea sunt puse la pamant de un virus.

Amenintarile de care ar trebui sa ne temem, numite "intamplari cibernetice catastrofale ", sunt impartite in doua categorii, potrivit OECD.

Prima categorie cuprinde atacurile la protocoalele fundamentale ale Internetului.

Cea de-a doua categorie cuprinde acte ale naturii care distrug, la propriu, hardware-ul. Spre exemplu, o furtuna solara ar putea distruge un numar important de sateliti. 

Daca protocoalele de Internet ar fi atacate cu succes de hackeri, ceea ce inseamna gasirea unei brese in Internet Protocol (IP) sau Border Gateway Protocol (BGP), problema nu ar fi gasirea unei solutii ci implementarea unui nou protocol, mai sigur.

Aceasta implementare va dura pentru ca toate programele si componentele hardware conectate la Internet vor avea nevoie de un up-date.

Timpul necesar va fi destul de mare, ceea ce va duce la pierderi pe masura, iar ciber-infractorii ar castiga.

In ceea ce priveste spionajul virtual, raportul OECD arata ca majoritatea sistemelor cheie sunt bine protejate.

Atacatorii ar trebui sa gaseasca "calcaiul lui Ahile", pe care sa-l atace in mod continuu.

Chiar si asa, eforturile lor nu ar avea rezultate indelungate in acest razboi virtual, pentru ca dezvoltatorii de sisteme de securitate se pot replia foarte rapid.

Este ca si cum hackerii ar purta un intreg razboi cu un singur tip de arma.

Raportul are si un capitol dedicat tendintei de dezvoltare a cloud computing-ului. In mod logic, daca Internetul "cade" din orice motiv, norul moare.

Documentul OECD, care poate fi citit aici, este un semnal de alarma menit sa ne arate cat de mult am ajuns sa ne bazam pe infrastructura Web.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#internet, #atac, #hacker, #ciber-infractori, #teroristi , #Web