Fotografie din Romania, pe primul loc in topul Wiki Love Monuments 2011

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:54
2229 citiri
Fotografie din Romania, pe primul loc in topul Wiki Love Monuments 2011

O fotografie care prezinta Manastirea Chiajna-Giulesti s-a clasat pe prima pozitie in sectiunea europeana a topului Wiki Love Monuments 2011 alcatuit de site-ul Wikimedia.

Fotografia castigatoare este realizata de Mihai Petre si prezinta Manastirea Chiajna-Giulesti din apropierea Bucurestiului, intr-un peisaj hibernal. In fotografie apare si o persoana, surprinsa din profil, aflata la mica distanta de una dintre intrarile in manastire.

"Fotografia unei manastiri, inconjurata de zapada, in apropiere de Bucuresti, reprezinta o compozitie extraordinara, reflectand pe deplin caracterul misterios al acestor ruine. Echilibrul culorilor, mediul inconjurator si acel om, aflat in mijlocul pustietatii, fac ca monumentul sa para mai mare decat este in realitate si creeaza un efect uimitor. Astfel, ruinele par ca au prins viata, in urma efectului combinat al acestor elemente", se afirma in comunicatul emis de membrii juriului.

Pe locul al doilea s-a clasat pictura murala dintr-un conac din Purila (Estonia), care prezinta casa de vara pe care proprietarul acestuia, Friedrich Gustav von Helffreich (1759-1845), o detinea in orasul Tallin.

Fotografia care prezinta ruinele fostei manastiri Anhausen din apropiere de Satteldorf (Germania) ocupa pozitia a treia in acest top.

Pe locurile urmatoare in Top 10 s-au clasat fotografii care prezinta portul minier Hotellneset din Norvegia, fantana Fontaine des mers din Place de la Concorde din Paris, capela bisericii Sfantul Alexandr Nevsky din parcul Alexandria din Sofia, Cabanele Sennalpe Batzen si Alpe Batzen din Schrocken (Austria), Vechiul cimitir evreiesc din Cimitirul Central din Viena, stravechiul cimitir Hjortsberga din Suedia si Cimitirul si osuarul Douaumont din Verdun (Franta).

Pentru alcatuirea topului Wiki Love Monuments pe 2011, peste 165.000 de fotografii au fost propuse, provenind din 18 tari. Fiecare tara a nominalizat, in urma unui concurs national, cate zece fotografii, ce au fost analizate de un juriu international.

Fotografia castigatoare in sectiunea europeana a acestui top anual al monumentelor - cea a Manastirii Chiajna-Giulesti - a fost singura imagine care a fost favorita tuturor membrilor juriului si a castigat primul loc, la mare distanta de fotografiile concurente.

#Wiki Love Monuments, #Wikimedia, #poza Romania Wikimedia , #Web