Google: Libertatea internetului se confrunta cu amenintari fara precedent

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 14:00
1839 citiri
Google: Libertatea internetului se confrunta cu amenintari fara precedent

Sergey Brin, cofondatorul Google avertizeaza ca principiile de deschidere si acces universal care stau la baza internetului sunt amenintate.

Brin considera ca amenintarea libertatii internetului se datoreaza unei serii de factori, ce include eforturile in crestere ale guvernelor de a controla accesul la internet si comunicarea intre cetateni, potrivit Reuters.com.

Brin a explicat ca incercarile industriei de divertisment de a eradica pirateria si cresterea "gradinilor cu ziduri" cum sunt Facebook sau Apple, care controleaza cu strictete ce software-uri pot fi lansate pe platformele lor, au condus de asemenea, la limitarea libertatii internetului.

"Exista forte foarte puternice care s-au aliat impotriva principiilor care stau la baza internetului. Sunt mult mai ingrijorat acum, decat eram in trecut. Este infricosator", recunoaste Brin.

El a mai precizat ca este ingrijorat de actiunile pe care le intreprind tari precum China, Arabia Saudita sau Iranul pentru a cenzura continutul de pe internet si accesul.

De asemenea, Brin spune ca aceasta crestere a fortei companiilor Facebook si Apple, care detin propriile lor platforme, controland astfel accesul utilizatorilor, ar putea sa descurajeze inovatia si sa balcanizeze webul.

China aplica internetului propriile reguli

In toamna anului trecut, capii celor mai importante firme IT din China au cazut de acord sa cenzureze mult mai strict continutul internetului, din cauza partidului Comunist, care vrea sa stranga cureaua in mediul online.

Executivii a 39 de companii de internet, telecomunicatii si grupuri IT au ajuns la un "consens" conform caruia companiile de internet "trebuia sa isi intareasca autocontrolul si autodisciplina", potrivit Financial Times.

China are peste 500 de milioane de utilizatori de internet, conform datelor guvernamentale, adica mai mult decat oricare alta tara si decat Uniunea Europeana.

Partidul Comunist care se afla la conducere in China se bazeaza pe internet pentru cresterea economiei dar aplica cenzura asupra continutului pentru a se asigura ca informatiile care circula in online nu ii pot afacta legitimitatea.

#Google libertate internet, #amenintari internet, #cenzura internet , #Web